Bebeklere sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak için bebek odalarının düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Ortamın bakterilerden ve görünür kirlerden arındırılması; bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan bebeklerin hastalıklara karşı korunmasında son derece önemlidir.
Bebek Odası İçin Temizlik Malzemesi Seçimi
Bebek odası temizlenirken, evin diğer bölümlerinin temizliğinde kullanılan toz bezi, paspas gibi malzemeler dezenfekte edilmeli ya da yenisiyle değiştirilmelidir. Temizlikte antibakteriyel paspaslar, toz tutmayan mikrofiber bezler ve tek kullanımlık süngerler tercih edilmelidir.
Yoğun miktarda kimyasal madde içeren deterjanlar bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Ayrıca havaya karışan kimyasallar solunum yoluyla vücuda girebilmekte ve uzun vadede çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle bebek odası temizliğinde bebekler için özel olarak geliştirilmiş deterjanlar, doğal sabunlar veya organik malzemeler kullanılmalıdır. Örneğin yüzey temizliğinde, çok az çamaşır suyu ilave edilmiş sirkeli veya karbonatlı su kullanmak bakterilerin yok edilmesi için yeterli olacaktır.
Eğer temizlik malzemesi seçmekte çekimser davranıyorsanız sizin için en iyi seçenek buharlı yüzey temizleyicileri olacaktır. Sıcak buhar bir çok mikroorganizmayı bulunduğunuz ortamdan temizleyecektir. Buharlı temizleyiciler ile sert yüzey ve zeminleri kolayca temizleyebilirsiniz.
Temizliğe Zeminden Başlayın
Temizliğe Zeminden Başlayın
Henüz yürüyemeyen bebekler, günlerini genellikle halıda (Doğal Yöntemler İle Halı Temizliği) oynayarak ve yerde emekleyerek geçirir. Bu yüzden halının ve parkelerin temiz olması önemlidir. Bebek odasını temizlemeye tüm zemini süpürerek başlamanız, tozların uçuşup yer değiştirmesini engellemek açısından doğru bir hareket olacaktır. Sonrasında parkeleri sirkeli veya deterjanlı suyla silebilir; buharlı paspaslarla sterilize edebilirsiniz. 2-3 ayda bir halıları yıkatarak ya da antialerjik malzemelerle silerek hijyenik kalmasını sağlayabilirsiniz.
Zemin temizliğinin ardından mobilyalara geçebilirsiniz. Tüm eşyaların tozunu aldıktan sonra bebeğinizle doğrudan temas halinde bulunan alt değiştirme masası, mama sandalyesi, karyola ve beşik gibi mobilyaları antibakteriyel ürünlerle silerek dezenfekte edebilirsiniz. Piyasada satılan çocuklar için her hangi bir zararı bulunmayan deterjanlar yerine sirke, soda ve doğal sabunu kullanmanızı öneriyoruz. Bunu sadece biz değil bu alanda öncü kişilerde tavsiye etmektedir.
Çocuk odasındaki yatak veya koltuklara sinen tozları temizlemek için için bir çarşafı ıslatın ve su damlatmayacak kadar sıkın bu çarşafı yatak veya koltuğunuzun üzerine serin. Ardından bir oklava veya fırça sapı ile halınızı döver gibi koltuk veya yatağınızı dövün. Böylece tüm tozlar ıslak çarşafa yapışacak ve evinizin içine dağılmayacaktır. Çarşafı kaldırıp makineye atın ve elektrik süpürgesi ile koltuğu güzelce süpürün. Daha iyi bir temizlik için süpürdükten sonra sirke ile nemlendirdiğiniz bir bez ile koltuğu silebilirsiniz.
Yatak Örtülerini ve Perdeleri Düzenli Aralıklarla Yıkayın
Yatak Örtülerini ve Perdeleri Düzenli Aralıklarla Yıkayın
Bebek odasındaki yatak örtüsü, pike, cibinlik, battaniye, perde, havlu gibi tekstil ürünlerini sık aralıklarla yıkamak gerekmektedir. Bunun için düşük kimyasal içerikli bebek deterjanlarını veya sabunlu temizleyicileri kullanabilirsiniz. Parfümlü yumuşatıcılar ve toz deterjanlar bebeklerde alerjilere yol açabilir. Bu nedenle yeni yıkanmış nevresimleri ve perdeleri iyice havalandırdıktan sonra bebeğinizin odasına getirmelisiniz.
Bebeğinizin Oyuncaklarını Temizlemeyi Unutmayın
Bebekler, çevrelerindeki nesneleri ağızlarına götürerek keşfetme eğilimde olurlar. Bebeğinizi mikroplardan korumak için diş kaşıyıcı, çıngırak, top gibi sürekli ağızlarına aldıkları oyuncakları da temizlemeniz gerekir. Peluş, kumaş ya da örgü materyalden üretilmiş oyuncakları yıkama toplarına koyarak çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Tahta ve plastik oyuncakları sirkeli suda bekletip durulayarak mikroplardan arındırabilirsiniz. Yıkanmaya müsait olmayan oyuncakları ise buharla dezenfekte edebilir ya da kuru temizleme yaptırabilirsiniz.
Peluş oyuncakları temizlemenin bir diğer yolu da bir gün boyunca derin dondurucuda bekletmektir. Peluş oyuncakları bir poşete koyun ve onları derin dondurucuya yerleştirin. Bir gün bekletin böylece üzerindeki ve içindeki tüm mikroplar ölecektir.
Sirkeli suda bekletemeyecek kadar büyük plastik veya tahta oyuncakları sirke ile ıslattığınız bir bez ile iyice silin. Sirke kokusu sizi rahatsız ediyorsa merak etmeyin biraz havalandırma ile sirke kokusu kalmayacaktır.
Yorum Gönder