Ev yaşantısı ve dekorasyonunda önemli bir yeri olan halılar vazgeçilmezdir. Ama en çok kirlenen eşyalardan biridir. Üstelik pek çok farklı leke ya da kirle karşılaşılır. Peki, bunları hem en iyi hem de en sağlıklı şekilde nasıl temizleyeceksiniz? İşte bunun için ipuçları...
Halı temizliğinde öncelik, halıları düzenli bir şekilde süpürmek olmalıdır. Ancak bu uygulama her gün yapılsa da zaman içinde, süpürgenin ulaşamadığı tozlar, kirler ve hatta küfler halıda kendilerine sabit yer edinir. Bu sebeple belirli aralıklarda daha derinlemesine temizlik yapmak gerekir.
Derinlemesine ve Doğal Temizlik
Halılarda derinlemesine temizlik için uygulanabilecek pek çok yöntem mevcuttur. Özellikle son yıllarda bu işi profesyonel anlamda yapan halı temizleme firmalarının sayısı da oldukça çoğalmıştır. Bunlardan birine başvurulabilir. Ancak temizlik konusunda hassas olan birçok kişi halı temizleme firmalarını beğenmiyor. Nedeni ise temizlikte kullanılan deterjanların kalitesi ve içerikleri halıyı temizlemek için verdiğiniz halı aslında kimyasallar ile daha çok kirlenmiş olarak evinize dönebilir. Zamanla evinizdeki hava ile karışması sonucu bu kimyasalları solumak durumunda kalıyoruz. İşte bu nedenle birçok kişi halısını kendi yıkamayı tercih ediyor.
Ben daha iyi temizlerim ve en azından ne ile temizlendiğini bilirim diyorsanız bir seçenek te halı yıkama makineleridir. İsteğe ve koşullara göre halı yıkama özellikli elektrikli süpürgeler ve halı yıkama makineleri satın alınabilir. Ancak bu yöntem gerçekten efor ve zaman isteyen bir temizlik yöntemi o halı yıkama makinesini halıda getirip götürmek gerçekten iyi bir kondisyon istiyor. Bu nedenle bizim önerimiz daha çok doğal yöntemler ile halıyı kirlerden arındırmaktır.
Bu sebeple, daha doğal ve hijyenik malzemeler kullanılarak halı temizliği yapılmalıdır. Örneğin, sirkeli su bunun için idealdir. Suya az miktarda sirke ekleyerek elde edilecek karışımla temizlenen halılar, leke ve kokulardan arındırılmış olur. Kullanılabilecek bir diğer malzeme ise karbonattır. Hem bakterileri yok eder hem de kokuları temizler. Ancak kullanırken biraz da nem ve yağı çekme özelliğine sahip mısır nişastası da eklemek gerekir. Bu karışımı halıya serptikten sonra yarım saat beklemek yeterlidir. Ardından süpürge ile temizlemek yeterlidir.
Çok fazla kimyasal kullanılması alerjik hatta daha önemli hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle doğal yani kullanıldıktan sonra halıda kalan temizlik malzemelerinin evde yaşayanları etkilememsi gerekir. Son zamanlarda doğala doğru bir dönüş olduğundan evimizdeki en önemli eşyalardan biri olan halıların daha bilinçli temizlenmesi gerekir.
Kir ve kokular dışında halıda oluşan lekelerin temizliği için en önemli konu, hemen müdahaledir. Öncelikle lekeye soda dökülmesi, lekenin derinlere inmeden yüzeye çıkmasını sağlar ve hemen temizlenebilir. Aynı şekilde karbonat da kullanılabilir. Halıdaki hangi leke nasıl çıkarılır merak edenler için Halıdaki Can Sıkıcı Lekeleri Çıkarma İpuçları yazımızı öneriyoruz. Birçok lekenin nasıl çıkarılacağını inceleyebilirsiniz.
Temizlik Sonrası Kullanılmayan Halılar Nasıl Saklanır?
Belirli mevsimlerde halıların kullanılmasına ihtiyaç olmaz. Bu tür durumlarda halılar iyice temizlendikten sonra belirli yöntemler uygulanarak saklanmalıdır.
Halıyı iz oluşmaması için gelişi güzel katlayarak değil, rulo şeklinde sararak saklamak önemlidir. Bu noktada rulo yaparken üzerindeki tüylerin gidiş yönüne doğru sarılmasına dikkat etmek gerekir. Eğer saklama durumu uzun sürecekse güvelere karşı önlem almak önemlidir. Naftalin kullanılmalıdır.
Halıyı rulo şeklinde sardıktan sonra ip ya da bant kullanarak açılmadan durması sağlanabilir. Ardından eski bir çarşaf ya da bez torba ile kirlenmesi engellenir. Eğer saklama işi çok uzun süreliyse belirli dönemlerde halıyı açıp temizlemekte fayda vardır.
Yorum Gönder