Bebekli Evlerde Alınması Gereken Önlemler

Bebekli Evlerde Alınması Gereken Önlemler

Güvenli sandığımız evlerimizin içinde gerçekleşen yaralanma, sakatlanma hatta ölüme yol açabilecek kazalar tüm kazaların %25'ini oluşturmaktadır. Ev kazaları ile en çok çocuklar, yaşlılar ve fiziksel, zihinsel veya sosyal engelliler karşılaşır. Okul öncesi dönemde evde olan çocuklar ise ev kazaları ile sıklıkla karşı karşıya kalmaktadır. 112 acil servis birimlerine yapılan ev kazası bildirimlerinin %87’si çocuk kazaları sebeplidir. Çocukların ev içerisinde yer alan tehlike ve risklerden haberleri olmadığı için anne ve babalar onları korumakla görevlidir. İşte ev kazalarını önlemek için alınması gereken önlemler.

1- Öncelikle basit bir tehdit analiziyle yatak odasından başlayarak evin odaları gözden geçirilmelidir. Eşinizle birlikte çocuğunuzun sağlık ve güvenliğini korumak için bir alınması gereken önlemler listesi oluşturabilir. İşe çocuğunuzun yatak kenarlarının korkuluk uzunluğu ve sağlamlığını kontrol ederek başlayabilirsiniz.

2- Elektrik prizleri pek çok evde çocukların erişebileceği yükseklikte olduğu için tehlikelidir. Prizleri kapaklı ya da kilitli hale getirmek veya daha yükseğe taşımak yerinde olacaktır.

3- Odalarda çocukların çarpabileceği mevcut sivri köşe ve kenarlar koruyucu ile kaplanmalı, kapılara sıkışmalara karşı parmak koruyucu konulmalıdır.

4- Belli bir dönemden sonra bebekler yattıkları yerde kendileri dönebildikleri için düşebilirler buna karşı alınması gereken önlem bebeğinizi yüksek ve yanları açık olan sedir, kanepe gibi yerlerde bırakmamaktır.

5- Evinizde çocuğunuzun üzerine düşme tehlikesi taşıyan kitaplık, dolap gibi eşyalarınızı sabitlemeli. Bunlara çıkılabilecek tabure gibi eşyalarınızı da yüksek bir yerde tutmalısınız.

6- TV gibi elektronik aletler de düşebileceğinden sabitlemeli kullanılmadığı zaman fişten çekilmelidir. Kırılabilecek eşyalar da çocuklardan uzakta emniyete alınmalıdır.

7- Yutulabilecek boyuttaki oyuncaklar başta olmak üzere küçük objeler çocuklardan uzakta tutulmalı oyuncaklar yaş grubuna göre alınmalıdır.

8- İlaçlar, makyaj ve temizlik malzemeleri, sprey tarzı ürünler, böcek ve fare zehirleri çocukların ulaşamayacağı yüksek ve kapalı yerlerde kilitli halde tutulmalıdır.

9- Çatal, bıçak, tabak ve benzeri mutfak eşyalarının aynı zamanda oyuncak olmadığı unutulmamalıdır bunların bulunduğu dolap ve çekmeceler, çocuk güvenlik kilidi ile güvenli hale getirilmelidir.

10- Plastik ya da kağıt poşetleri çocukların boğulmalarına neden olabileceği için ortada bırakılmamalıdır. Bununla birlikte boğaza ya da burna kaçabilecek kuru yemiş, toplu iğne, şeker, bilye, boncuk, mücevher, düğme gibi şeylere de dikkat edilmelidir.

11- Zehirlenmelere karşı alınması gereken önlemler konusunda önceden bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Tarihi geçmiş gıda ve ilaçlar derhal atılmalı özellikle ilaçlar çocukların erişemeyeceği yerlere konulmalıdır.

Çocuklar için güvenlik önlemleri alın


12- Yanıklardan korunmak için bebeğinizi soba ya da şömine yanında bırakmamalı. Ulaşılabilecek yerlerde kaynar su dolu kap, kova, tencere, bidon koymayınız. Masada veya ocakta çaydanlık, tencere ve tavanın sapını içe dönük ayarlamalısınız.

13- Ateşli silahlar evin gizli ve kilitli bir bölümünde boş ve emniyeti olarak tutulmalıdır.

Yukarıda saydığımız bebekli evlerde alınması gereken önlemler hem çocuğunuzun sağlığı hem de ailenizin huzur ve güvenliği için hayati önem taşımaktadır.


Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Evde Deprem ve Diğer Kazlara Karşı Eşyaları Duvara Sabitleyin


Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas