Evde Deprem ve Diğer Kazlara Karşı Eşyaları Duvara Sabitleyin

Önleminizi Alın: Mutlaka Sabitlenmesi Gereken Eşyalar 

Ev yaşamını kolaylaştıran eşyalarınız aynı zamanda birer tehlike kaynağıdır. Özellikle deprem anında ev eşyalarından kaynaklı sıkıntıları en aza indirgemek için onları sabitleyin.

Uzmanlar, deprem durumunda meydana gelen yaralanma ve hatta ölüm hadiselerinde ev eşyalarından kaynaklı olanların dikkat çekecek kadar yüksek olduğuna işaret ediyor. Üzerinize devrilecek bir dolap ya da başınıza düşecek bir raf nedeniyle yaralanmak ya da değerli eşyalarınızda maddi hasar yaşamak istemiyorsanız onları mutlaka devrilmeyecek şekilde duvarlara sabitlemelisiniz.

eşyaların duvara sabitlenmesi
Sadece deprem için değil evdeki çocukları korumak içinde bu eşyaları duvara sabitlemeniz lazım. Türkiye'de böyle bir araştırma var mı bilmiyorum araştırdım ama bulamadım. Ancak Amerika Birleşik Devletlerinde 2000 ile 2008 yılları arasında yapılan bir araştırmaya göre ev kazalarında çok sayıda çocuk yaralanmakta hatta hayatını kaybetmektedir. Bu kazların büyük çoğunluğu Tv ve Mobilyalardan kaynaklanmaktadır. İşte istatistikler...

ev kazları ve istatistikleri

Çocukların televizyondan sonra en sık yaşadıkları kazlar şifonyer devrilmesi sonucu yaşanmaktadır. Yüksek kitaplık ve dolaplar her kesin aklına gelir ancak şifonyer çok göz ardı edilmektedir. Alt çekmeceleri çıkarıp tırmanmak isteyen çocuklar çok sık şifonyerlerin devrilmesine neden olmaktadır. Diğer mobilya firmaların bilmiyorum ama İkea şifonyerleri için de duvara sabitleme abaratını malzemelerini içine koymaktadır.

çocukların yaşadıkları şifonyer kazları

Bu duruma dikkat çekmek isteyen İkea hazırladığı videoyu paylaşmak istiyorum videoda Amerika Birleşik Devletlerinde her iki hafta da bir 1 çocuk eşyaların devrilmesi sonucu hayatına kaybetmektedir diyor. Sayılar gerçekten çarpıcı acaba Türkiye'de sayılar nasıl?





- Ağır Mobilya ve Beyaz Eşyalar

kitaplığın devrilmesi

Olağanüstü durumlarda üzerinize devrilecek ya da size çarpabilecek eşyalar büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle kitaplık, vitrin, yatak odası dolabı gibi ağır ve yüksek eşyalarınızı duvara veya yere sabitlemeniz gerekir. Evinizin durumuna ve eşyalarınızın konumuna göre köşe dirsekleri, L profiller, alüminyum kornişler kullanarak duvara veya döşemeye sabitlenmeleri hayati önem arz eder.

Beyaz eşyalar oldukça pahalı olan ürün grupları arasındadır. Deprem anında size hayati sıkıntı yaratmayacak olsalar bile maddi açıdan canınızı sıkacak durumlar ortaya çıkabilir. Beyaz eşyaları sabitlemenin en iyi yöntemi, ağırlığını taşıyabilecek geniş dokuma kayışlar kullanarak hareket kabiliyetlerini kısıtlamaktır.

- Dolap Kapakları ve Rafları

Deprem sonrası mutfak

Vitrin, konsol, mutfak dolabı ve banyo dolabı kapakları hareket ile birlikte açılarak içindekilerin dökülmesine neden olacaktır. Genel olarak kırılacak eşyaların saklandığı bu tip eşyaların sabitlenmemiş kapakları, deprem anında evinizin tabanını güvensiz bir alana dönüştürecektir. Kesikten kaynaklı yaralanmaların önüne geçmek için kullanacağınız tahta veya metal sürgü ya da mekanik kilitler, dolapların içindekileri yerinde tutmaya yardım ederek güvenliğinizi artıracaktır.

- Raf Üzerinde Duran Eşyalar

raflardaki eşyaların devrilmesinin engellenmesi

Yerden yüksek bir zemin üzerinde konumlandırdığınız televizyon, bilgisayar, müzik seti, mikrodalga fırın, aile yadigarı vazo, değeri yüksek biblo gibi küçük ve değerli eşyalarınız maddi hasarla sonuçlanan kazalara davetiye çıkarır. Bu eşyalara gergiler ile korunaklı bir alan oluşturmak deprem anında oldukça işe yarayacağı gibi karıştırmaya meraklı küçük çocuklarınızın üzerlerine düşürmelerine de engel olacaktır. Eğer buna imkanınız yok ise güçlü etkiye sahip çift taraflı yapışkan bantlar ile rafların üzerine yapıştırarak sabitlemek içinizi rahat tutmaya yetecektir.

- Ayna, Tablo, Saksı Gibi Asılı Duran Eşyalar


Çift taraflı bant kullanarak duvara tutturmaktan ya da tel ile bağlamaktan ziyade, asılı duran eşyalar için en etkili ve pratik yöntem kanca vida kullanmaktır. Bu sayede sarsıntı anında bu eşyaların yerlerinden kurtulup tehlike yaratmalarının önüne geçmiş olursunuz. Yine de en şiddetli sarsıntıları dikkate alarak her olasılığa karşılık oturduğunuz ya da yattığınız yerin üzerinde veya kapı girişlerinde asılı olmamalarına dikkat etmeniz yerinde olacaktır.




Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas