Yeni Ev İçin Temizlik Önerileri

 



Yeni bir ev kiraladınız veya satın aldıysanız, eşyalarınızı taşımadan önce içinize sinecek şekilde temizlik yapmanız gerekir. Boş evi temizlemek her ne kadar kolay gibi düşünülse de, son ana bırakılmayacak kadar önemli bir iştir ve detaylar içerir.

Taşınmadan önce yeni evin temizliği ile ilgili kendinize bir “yapılacaklar listesi” hazırlarsanız, hem çok iyi organize olabilir, hem de hiç bir detayı atlamadan bu aşamayı başarı ile sonuçlandırabilirsiniz. Evin durumu, yapılacak işlerin sıralamasını da belirleyecektir. Örneğin; inşaatı yeni bitmiş bir eve taşınıyorsanız, boya-badana-tadilat gibi işleriniz olmayacak, bunun yerine inşaat temizliği yapmak zorunda kalacaksınız. Ama eğer taşınacağınız evde sizden önce birileri oturmuşsa, boya-badana-tadilat işleri, sizin önceliğiniz olacaktır.

Badana sonrası temizlik nasıl yapılır?

Boya badana sonrasında temizliğin sizi zorlamaması için baştan bir takım önlemler alabilirsiniz. Boya yapılacak olan odanın zeminini naylon gibi kullanıp atacağınız bir malzeme ile boydan boya kaplayıp, özellikle kenarlarını bantlayarak sabitlerseniz, yerlere boya damlamasını engellemiş olursunuz. Bu aşamada püf noktası olarak, prizleri ve aydınlatma düğmelerini, lambaları da kaplamayı veya boya bitene kadar sökmeyi aklınızdan çıkarmamalısınız. Eğer bütün bu sıkı önlemlere rağmen damlayan boya varsa, lekeleri tiner ve terebentin ile çıkarabilirsiniz. Fakat bu malzemelere çıplak elle değmemeye dikkat etmeyi, burnunuzu maske ile kapatarak kimyasal kokularından uzak kalmayı ihmal etmemelisiniz.

Badana sonrası kapa bir temizlik yapıp toz çöp ve atıklardan kurtulun. Temizliği yukarıdan aşağıya doğru yapın. Yani eğer odalarda temizlik yapıyorsanız önce camları temizleyin sonra kapı ve pervazları temizleyin daha sonra zemini temizleyin. Eğer mutfakta temizlik yapıyorsanız önce dolap üst ve içleri ardından camlar sonra zemin temizliğini yapın. Eğer bu sırayı yanlış uygularsanız bazı yerleri iki hatta üç kere temizlemek durumunda kalabilirsiniz. Bu da sizi yorar ve temizlik için daha fazla zaman harcamanıza neden olur. Yukarıdan aşağıya doğru temizlik kuralını ihmal etmeyin.

Genel bir kontrol yapmayı unutmayın

Eğer sizden önce başkasının oturduğu bir eve taşınıyorsanız, genel temizlikten önce tadilat gerektiren, ya da hijyen açısından değiştirilmesini uygun gördüğünüz noktaları kontrol etmelisiniz. Aspiratör filtresi, varsa klimanın filtresi, klozetin kapağı, havalandırma ızgarası öncelikle bakmanız gereken yerlerdir. Yaptığınız kontrol sırasında kabarmış parke, sızdıran su borusu, kapanması güç bir pencere gibi ufak tefek tamir gerektiren yerleri saptayıp, temizlik öncesinde bu tamirat ve değişimleri yapmalısınız.

Genel temizliğin aşamaları

Dışarıdan içeriye doğru bir temizlik prensibiyle hareket ederseniz, işleriniz kolaylaşır. Dolayısıyla temizliğe balkon ve camlardan başlamanız doğru olur. Sonrasında bütün kapıların içini ve dışını güzelce silebilirsiniz. Varsa şömine, sonrasında aydınlatma üniteleri ve en sonunda yerlere geçebilirsiniz. Bütün çöpleri atıp yerlerin tamamını süpürüp sildiğinizde, işin büyük kısmı da bitmiş olacaktır.

Mutfak ve Banyo Temizliği

Eğer evde demirbaş olarak bulaşık makinesi ve fırın varsa, öncelikle bu aletlerin iç dış temizliği ile işe başlayabilirsiniz. Sonrasında aspiratör ve davlumbaz, dolapların içi ve dışı, çekmeceler, tezgâh, lavabo ve duvar temizliği ile mutfağı kolayca bitirebilirsiniz. Yeni ev temizliğinde banyo da oldukça önemlidir. Küvet, duşakabin, lavabo ve klozetin hijyenik ürünlerle temizliğini yaptıktan sonra, banyo duvarlarını ve yerlerini silerek işin en zor kısmını da bitirmiş olursunuz.

Yeni evinizin tüm temizliğini profesyonel bir yardım alarak halledebileceğiniz gibi, birkaç günlük sistemli çalışmayla kendiniz de rahatlıkla bu işi başarabilirsiniz. Nakliye sırasında evinizin yerleri biraz kirlenebilir; bunun için kapınızın önüne ıslak büyük bir bez yerleştirebilirsiniz.


Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas