Eğer yeni bir ev almaya karar verdiyseniz şunu bilin ki tonlarca seçeneğiniz var. İyi bir araştırma ve doğru soruları sorarak aradığınız evi daha kolay bulabilirsiniz.
TİUK verilerine göre 2015 yılında Türkiye genelinde 1 Milyon 290 Bin ev satılmış. İstanbul 239 Bin ile en çok evin satıldığı şehir olurken İstanbul’u 146 Bin ile Ankara ve 77 Bin ile İzmir izlemektedir. 2016’nın ilk üç ayına ait istatistiklere göre yine aynı sayılarda konut el değiştirecek.
Ne yazık ki ev fiyatları her geçen sene biraz daha artmakta ve ev almayı düşünenler bütçelerini çok iyi planlamalı satın alma gerçekleşirken ufak indirimler bile iyi değerlendirilmeli. Böyle büyük satın almalar yaparken doğru fiyata doğru evi bulmak için satıcıya doğru soruları sormanız çok önemli. Sizin için ev alırken sormanız gereken 6 kritik soru hazırladık.
Sizi Tercih Etmem İçin Bana Ne Tür Finansal Kolaylıklar Sunuyorsunuz?
Kötü haber şu ki eğer büyük projelerden ev almayı planlıyorsanız bu tür şirketler genellikle hem finansal kolaylıklar hem de evin fiyatında pek indirime gitmezler. Genellikle bu firmaların size sunacağı tek ödeme kolaylığı taksit sayısını değiştirmek oluyor.
Ancak daha küçük ölçekli firmalar, emlak komisyoncuları ve ev sahiplerinden satın almalar gerçekleştirirken evin fiyatını daha kolay aşağıya çekebilirsiniz.
Eğer bir emlak sitesinde ev ₺270,000 olarak listeleniyor ve ₺250,000 ye satılıyor ise bunu öğrenen veya duyan potansiyel ikinci alıcı bu fiyatında altında bir fiyatı talep ediyor. Bu talepleri geri çevirmek istemeyen emlak komisyoncuları yapılan indirimi geçersiz kılacak gizli maliyetleri devreye alır. Bu nedenle aldığınız indirimin buharlaşmamasına dikkat edin. Olası gizli maliyeleri de mutlaka öğrenin.
Satın almayı gerçekleştirmeden yakın çevrenizde iyi bir araştırma yapın. Böylece benzer evler için çevrenin hangi fiyatları istediğini bilmeniz pazarlık sürecinde elinizi güçlendirecektir. Araştırma yaparken sadece internet fiyatlarına kanmayın gidin evi yerinde görün ve ön bir pazarlık bile yapın. Böylece evin fiyatı hakkında net bir bilgiye sahip olursunuz.
Evde kullanılan malzemelerin kalitesi nedir ve garanti süresi var mı?
Özellikle inşaat sürecinde satın aldığınız evlerde kullanılacak malzemelerin kalitesi evin fiyatını doğrudan etkiler. Kullanılan seramikler, bataryalar, parkeler, mutfak dolapları, banyo dolapları, kapı ve pencerelerin kalitesi ve garanti süresini öğrendikten sonra fiyat üzerinden pazarlık yapın. Yapacağınız sözleşmede bu malzemelerin kaliteleri ile ilgili bilgi bulunmasına özen gösterin.
Eğer kullanılacak malzemeleri ve dekorasyonu beğenmediyseniz. Evin fiyatında indirime giderek bu işleri siz üstlenin ve dilediğiniz gibi evinizin dekorasyonunu yapın. Ancak şunu da unutmayın dekorasyonu siz üstlenirseniz yapacağınız bu harcamaların çoğu için nakit ihtiyacınız olacaktır.
Çevre düzenlemesi ve kalan arsa için planınız nedir?
Bazı inşaat firmaları giriştikleri projeleri 2-3 etaba ayırabiliyor. Birinci etap bitip satılınca 2. Etaba sonra 3. Etap başlar böylece uzun süreli inşaat alanın yakınında olmanız sizi bunaltabilir. Böyle projelerde kiracı bulmanın yanı sıra belli bir süre sonra evi satmak istediğinizde istediğiniz fiyatlara alıcı bulmak çok zorlaşıyor. Bu nedenle özellikle etrafında boş arazi bulunana projelerde bu soruyu sormadan ev almayın.
Ayrıca geniş bahçe ve oyun alanı var diye daha fazla para verdiğiniz bir projenin henüz birinci yılında şantiyeye döndüğünü görebilirsiniz. O güzelim bahçe ve oyun alanlarının üzerine yeni binaların dikildiğini görmeniz kendinizi kandırılmış hissetmenize neden olacaktır.
Ne tür garantiler veriyorsunuz?
Çoğu inşaat firması bir yıllık işçilik ve 10 yıllık yapısal garanti veriyor. 5 yıl işçilik garantisi veren firmalarda mevcut. Bu garantilerin kapsamı ve bağlayıcılığı konusunda bilgi edinmeniz önemli, şirket mi sunuyor bu garantileri veya devlet garantisin mi var yâda sadece üretici garantisi mi? Bu soruları bina veya proje sahibinden öğrenin. Sözleşmede bu garantilerin ve sürelerinin iyi tanımlandığından emin olun.
İşçilik garantisinin içinin de dolu olduğundan emin olun. Şöyle bir örnek vermek gerekirse boya, seramik, kapı, pencere, parke ve tesisattaki her hatayı kendi telafi eden inşaat firmaları da var. Tabi parke çizildi bu kapsama girmez ama parkenin tesisat nedenli su kaçağı ile şişmesi bu kapsama girer.
Bina yönetimi veya site kuralları ve düzenlemeleri nelerdir?
Site yönetiminin kuralları aidatları ortak alanların kullanımı ile ilgili kuralları öğrenmeden bir siteden ev satın almayın.
Aynı şekilde bir apartmandan daire almadan kuralları aidatları öğrenmeden ev almayın. Ayrıca bir apartmandan ev satın alırken arsa payının doğru olarak tabuda yazılı olduğunu öğrenin.
Geçmiş bazı müşterileriniz ile iletişime geçebilir miyim?
Biz her daim şunu söyler dururuz müşteri yorumları çok önemlidir. Yukarıda söylediklerimizin hepsi geçerli olabilir ama daha önce ev satın alan müşterilerin görüşleri nihai kararı vermede çok önemlidir.
Geçmiş müşteriler sorunları ve pozitif yönleri size en iyi anlatacak olan kesimdir. Eğer bu firmanın daha önce yaptığı başka projeleri varsa gidip o projeyi inceleyebilir ve burada oturan insanlardan bilgi alabilirsiniz.
Eğer inşaat firması bu fırsatı size sunmuyorsa daha zekice bir soru ile başka projeleri olup olmadığını öğrenin. Böylece yine eski müşterilerine ulaşabilirsiniz.
Bütün süreci başarıyla yönetip bir ev satın aldıysanız sizi tebrik ederiz, hayırlı, uğurlu olsun. Eğer satın aldığınız eve taşınmanız gerekiyorsa bir nakliyat firmasına ihtiyacınız var demektir. İyi bir nakliyat firması bulmanın en kolay yolu ise Enakliyat'ta fiyat teklifi almaktan geçiyor. Üstelik tüm eşyalarınızı kamyona yükleme, aktarma, boşaltma ve trafikteki risklere karşı sigortalıyoruz. Nakliyat firmasına ihtiyaç duyduğunuz her an Enakliyat yanınızda. Fiyat teklifi al, müşteri yorumları ve gelen fiyatları kıyasla, bir nakliyat firması seç, firma taşımayı yapsın ve taşınma sonrası nakliyat firmasından aldığın hizmeti puanla ve yorum yaz.
Yorum Gönder