En Zor Lekelerle Başa Çıkın: Doğal Leke Çıkarma Yöntemleri

Zor lekeler ile başa çıkmanın yolları

Herkes, her gün pek çok beklenmedik lekeyle uğraşmak zorunda kalabiliyor. Her zaman evinizde özel bir leke çıkarıcı da bulunmayabiliyor. Böyle durumlarda en iyi çözüm, evdeki malzemelerle hazırlayabileceğiniz doğal leke çıkarma yöntemlerine başvurmak oluyor.

Gerekçeniz ne olursa olsun lekelere karşı tek alternatifinizin kimyasallar olmadığını bilmek, sizi rahatlatacaktır. En zor lekelerle bile başa çıkmanıza yardımcı olacak etkili birçok yöntem var. Bunlar arasından bazıları ise ciddi anlamda sıra dışı çözümler olarak öne çıkıyor.

1- Yemek Sodası


Lekeleri çıkarma konusunda yemek sodası, gerçekten de harika bir malzeme olarak öne çıkıyor. Uygulandığı yüzeyi yıpratmadan nazik bir biçimde lekeden arındırabiliyor. Örneğin duvarlarda ayakkabı izi ya da kalem çizikleri varsa bir parça bezin üzerine bir tutam yemek sodası ve birkaç damla da su ekleyerek silebilir; lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Bu işlemi yaparken lekeli alanı dairesel hareketlerle silmeniz gerekiyor. Duvar boyasına zarar vermediğinizden emin olmak için de önce küçük bir bölgede deneme yapmanız, yararınıza olacaktır. Yemek sodası, duvar gibi her türlü sert yüzeyde etkili olur.

Yemek sodası, halı lekelerine karşı da bire birdir. Çok az suyla karıştırarak macun kıvamına getirdiğiniz yemek sodasını lekenin üzerine sürüp kurumasını bekledikten sonra elektrikli süpürgeyle alabilirsiniz.

2- Sızma Zeytin Yağı


Sızma zeytinyağı, temel olarak ve en etkili şekilde paslanmaz çelik yüzeylerdeki dalgalı görünümden kurtulmak için kullanılsa da bir türlü çıkaramadığınız yapışkanlı etiketlerden, çıkartmalardan kurtulmak için de değerlendirilebiliyor. Paslanmaz çelik mutfak eşyalarındaki lekelerden kurtulmak için önce çelik gerecinizi sıcak sabunlu suyla güzelce yıkayıp duruladıktan sonra iyice kurulamalısınız. Ardından bir kağıt havlu üzerine bozuk para büyüklüğünde bir alanı kaplayacak kadar zeytinyağı döküp kağıt havluyla lekeli çelik yüzeyi ovmanız yeterli olacaktır. Kısa sürede pürüzsüz ve parlak bir yüzeye ulaştığınızı görebilirsiniz.

Çıkartma ya da yapışkanlı etiketlerden kurtulmak içinse yine çok az bir miktar zeytinyağını çıkartma ya da etiketin üzerine döküp bir süre bekledikten sonra bir bıçağın kör tarafıyla ya da eski bir kredi kartıyla kurtulmak istediğiniz kağıdı kazıyabilirsiniz.

3- Limon


Beyaz çamaşırlardaki lekeler, her zaman sorun olmuştur. Bunlardan kurtulmak için tek yapmanız gereken, biraz su kaynatıp içine bir limonun suyunu sıkmak ve kabuklarını katmak; ardından çamaşırlarınızı da ateşin üzerinde kaynayan karışıma eklemek olacak. Bir saat kadar çamaşırlarınızı kaynattıktan sonra beyazların üzerinde hiçbir leke kalmadığını görebilirsiniz. Limonun içindeki asit, lekeleri çıkaracak ve çamaşırlarınızı arındıracaktır.

Limon ile zor lekeleri çıkarma yöntemleri


4- Kendi Tükürüğünüz


Belki biraz garip ve hijyen dışı gelebilir ama kan lekesine karşı en etkili çözüm, kendi tükürüğünüzdür. Tükürüğünüzdeki enzimler, kanın çözülmesini sağlar. Tükürükle lekeye ilk müdahaleyi yaptıktan sonra temiz bir bezle silebilir ve kalan lekeyi de soğuk su ve beyaz sabunla çıkarmaya çalışabilirsiniz. Lekeden tamamen kurtulduktan sonra lekeli kumaşı yıkamayı da unutmamalısınız. Ne olursa olsun tükürükten bahsediyoruz.

5- Protez Diş Tabletleri


İçerisinde uzun süre çiçek beklemiş olan vazoların kirlerinden ve ortaya çıkan koyu lekelerden arınması oldukça sıkıntılı olabilir. Protez diş tabletleriyle bu lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Bunun için vazonun yarısına kadar (ya da lekeli bölgenin üzerine çıkacak şekilde) vazoyu oda sıcaklığında suyla doldurup tabletleri içine atmak olacak. Tabletler eridiğinde sizin de işiniz bitmiş olacak. Sadece çalkalayıp kuruladığınızda vazonuzun tertemiz olduğunu göreceksiniz. Bu yöntemi, diğer cam eşyalarınızda da kullanabilirsiniz.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas