Halı Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

halı temizliği


​Ev yaşantısı ve dekorasyonunda önemli bir yeri olan halılar vazgeçilmezdir. Ama en çok kirlenen eşyalardan biridir. Üstelik pek çok farklı leke ya da kirle karşılaşılır. Peki, bunları hem en iyi hem de en hijyenik şekilde nasıl temizleyeceksiniz? İşte bunun için ipuçları...

Halı temizliğinde öncelik, halıları düzenli bir şekilde süpürmek olmalıdır. Ancak bu uygulama her gün yapılsa da zaman içinde, süpürgenin ulaşamadığı tozlar, kirler ve hatta küfler halıda kendilerine sabit yer edinir. Bu sebeple belirli aralıklarda daha derinlemesine temizlik yapmak gerekir.

Derinlemesine Temizlik


Halılarda derinlemesine temizlik için uygulanabilecek pek çok yöntem mevcuttur. Özellikle son yıllarda bu işi profesyonel anlamda yapan halı temizleme firmalarının sayısı da oldukça çoğalmıştır. Bunlardan birine başvurulabilir. İsteğe ve koşullara göre halı yıkama özellikli elektrikli süpürgeler ve halı yıkama makineleri satın alınabilir. Ancak bu yöntemler için kullanılan toksik içerikli temizleyiciler ya da uygulamanın doğru yapılmaması hem halıya hem de kullanıcıya zarar verebilir.

derinlemesine halı temizliği


Bu sebeple, daha doğal ve hijyenik malzemeler kullanılarak halı temizliği yapılmalıdır. Örneğin, sirkeli su bunun için idealdir. Suya az miktarda sirke ekleyerek elde edilecek karışımla temizlenen halılar, leke ve kokulardan arındırılmış olur. Kullanılabilecek bir diğer malzeme ise karbonattır. Hem bakterileri yok eder hem de kokuları temizler. Ancak kullanırken biraz da nem ve yağı çekme özelliğine sahip mısır nişastası da eklemek gerekir. Bu karışımı halıya serptikten sonra yarım saat beklemek yeterlidir. Ardından süpürge ile temizlemek gerekir.

Kir ve kokular dışında halıda oluşan lekelerin temizliği için en önemli konu, hemen müdahaledir. Öncelikle lekeye soda dökülmesi, lekenin derinlere inmeden yüzeye çıkmasını sağlar ve hemen temizlenebilir. Aynı şekilde karbonat da kullanılabilir.

Temizlik Sonrası Kullanılmayan Halılar Nasıl Saklanır?


Belirli mevsimlerde halıların kullanılmasına ihtiyaç olmaz. Bu tür durumlarda halılar iyice temizlendikten sonra belirli yöntemler uygulanarak saklanmalıdır.

Halıyı iz oluşmaması için gelişi güzel katlayarak değil, rulo şeklinde sararak saklamak önemlidir. Bu noktada rulo yaparken üzerindeki tüylerin gidiş yönüne doğru sarılmasına dikkat etmek gerekir. Eğer saklama durumu uzun sürecekse güvelere karşı önlem almak önemlidir. Naftalin kullanılmalıdır.

Halıyı rulo şeklinde sardıktan sonra ip ya da bant kullanarak açılmadan durması sağlanabilir. Ardından eski bir çarşaf ya da bez torba ile kirlenmesi engellenir. Eğer saklama işi çok uzun süreliyse belirli dönemlerde halıyı açıp temizlemekte fayda vardır.

Halıdaki Hangi Leke Nasıl Çıkarılır: Halıdaki Can Sıkıcı Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Taşınmaya Hazırlık ve Halılar


Taşınmaya karar verdiğiniz zaman halılarınızı bir temizlik firmasına verebilirsiniz. Böylece taşınma günü halılarınız paketli ve temiz olarak gelecektir. Tekrar paketleme ihtiyacınız olamayacaktır. Yeni eviniz de halılarınızı paketlerinden açıp temiz olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.


Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas