Taşınma çocuklar için travmadır, nasıl anlatılmalı?

Taşınma çocuklar için travmadır
Taşınmak, hayatında yenilik yapmak keyifli olduğu kadar, kabullenmesi zor bir durumdur. Özellikle okul çağındaki çocuklar taşınma ile birlikte travma yaşayabilir. Çünkü alışık oldukları çevre ve arkadaşlarından bir günde ayrılırlar. Bu zorlu süreci çocuklarınızın minimum zararla atlatması için yapabileceklerinizi sizin için derledik.





1. Taşınma düşüncesini mutlaka çocuğunuz ile paylaşın.

Yer bakmaya birlikte gidilmeli, çocukların da görüşleri sorulmalı, son karar birlikte verilmelidir. Çeşitli sebeplerden çocuğun çok istemediği bir yere taşınılması gerekiyor ise de çocuğa sebepler uygun bir dille ifade edilmeli, buraya taşınmanın sağlayabileceği olumlu yönlerden bahsedilmelidir.

çocuklar ile taşınmak


2. Çocuğunuza oda seçme hakkı sunarak eşyalarını nasıl koyacağını planlamasını isteyin.

Çocuktan taşınma öncesi, yeni odasını tasvir eden bir resim yapması ya da ev için ihtiyaç listesi yapması istenebilir ve bu sayede çocuğunuz taşınma sürecine dahil edilebilir. Çocuklar kendi fikirlerini de sunabildikleri, önemsendiklerini hissettikleri durumları daha çok kabul ederler. Odaları için yeni aksesuarlar almak ve alışverişe çıkmak da çocukları heyecanlandıracaktır. Çocuklar aslında yeni olan her şeyi severler. Sadece doğru iletişim kurulması ve sevgiyle yaklaşılması gerekir.

Çocuğunuza oda seçme hakkı verin


3. Yeni bir yere taşınmanın, arkadaşlarından kopacağı anlamına gelmediği konusunda çocuğunuza güven verin.

Taşınacağı yerde arkadaşları ve keyifli bir ortamı var ise bu konuda çocuk rahatlatılmalı, mevcut yerdeki arkadaşlarını sık sık görebileceği konusunda ikna edilmelidir. Eve yerleştikten sonra ilk davet eski komşulara verilmeli, çocuğa alışık olduğu yaşamdan kopmadığı fikri yerleştirilmelidir.

Yeni bir yere taşınma


4. Taşınma sonrası görünen travmalara karşı anlayışlı olun.

Bazen istekli olup taşındıktan sonra travma yaşayan çocuklar da olabilir. Böyle çocukların zamana ihtiyacı vardır. Aileler anlayışlı olmalı, bunun geçici bir süreç olduğunu düşünerek çocuğu bu düşüncelerden uzaklaştıracak yaklaşımlarda bulunmalıdır. Çocuğun dikkatini dağıtacak şekilde daha çok dışarıda vakit geçirilebilir, evde verilebilecek kalabalık davetler ile çocuk desteklenebilir ya da çocukla evde eskisinden daha çok oyunlar oynayarak mutlu edilebilir.

Taşınma sonrası görünen travmalara karşı anlayışlı olun


5. Taşınma sürecinin karmaşasından çocukları uzak tutun.

Taşınmak radikal bir karardır ve tüm aile fertlerini aslında derinden etkiler. Aile büyüklerinden de destek alınarak çocuklar bu karmaşadan uzak tutulabilir ve yerleştikten sonra onlara sürpriz yapılabilir. Böylelikle; taşınma sırasında oluşabilecek aksaklıklar, stres ya da yorgunluktan etkilenmesi önlenmiş olacaktır.

Taşınma sürecinin karmaşasından çocukları uzak tutun


6. Yeni yere uyum sağlaması için çocuğunuza destek olun.

Çocuğunuzun arkadaş edinmesi için ortamlar hazırlayın. Mahallenin ya da sitenin ortak noktalarında, parklarında vakit geçirin. Bölgedeki marketleri, esnafı birlikte keşfedin, çocuğunuzu yeni kişilerle tanıştırın ve kendini rahat hissetmesi için gereken ne ise yapın. Yeni arkadaşlarını bir araya toplayarak evinize davet edebilir, çocuğunuzun ilk adımı atması için ortam hazırlayabilirsiniz. Sonrasında çocuklar zaten birbirleri ile kaynaşacaktır.

Yeni yere uyum sağlama


1 yorum:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas