Evden Eve Taşınma Tipleri: Sıfır Stres için 101 Öneri


Evden Eve Taşınma Tipleri: Sıfır Stres için 101 Öneri
Planlama ile Başlayın:
1.       Erken başlayın: Neredeyse herkes tahmin ettiğinden daha faza eşyaya sahiptir. Bunu eşyalarınızı topladığınızda fark edeceksiniz. Geç kalmamak için eken başlayın.
2.       Oda oda eşya listeleri hazırlayın: Eşya listeleri hazırlayın ve yeni evinize götürmeyeceğiniz veya yeni evinizde hangi eşyaların hangi odalara konacağına karar verin.
3.       Zaman çizelgesi oluşturun: Neyi ne zaman gerçekleştireceğinizi belirleyin. Yeterli zaman kalması için taşınmaya en az 1 ay öncesinden hazırlanmaya başlayın.
4.        Paketlemeye başla: Hangi odan ne zaman başlayacağınızı kararlaştırın.
5.       Taşınma şekline karar ver: Evini kendin mi taşıyacaksın veya bir profesyonel ile mi çalışacaksınız.
6.       Planı kontrol et: Haftada bir hazırladığınız evden eve nakliyat planına uyup uymadığınızı kontrol edin.
evden eve taşınma tipleri
Evden Eve Nakliyat Firması Seçin:
1.       Nakliye firması araştırın: Profesyonel evden eve nakliyat firmalarını tercih edin. Çok düşük fiyat veren nakliyeciler umutsuz bir taşımayı işaret eder.
2.       Tavsiye alın: Yakın zaman da taşınan arkadaş veya akrabalarınızdan tavsiyeler alın.
3.       Lisanslı firmaları tercih edin: Ulaştırma bakanlığı tarafından lisanslı firmaları tercih edin.
4.       Araştırma-inceleme: Firmalar hakkında internetten araştırma yapın. Firmalar hakkındaki şikâyetleri araştırın.
5.        Fiyat: Fiyat tek faktör olmasın. Firmalardan alacağınız hizmetleri kıyaslayın fiyatı değil.
6.       Sözleşme yapın: Firmalardan alacağınız hizmet ve hizmet karşılığı ödeyeceğiniz miktarları sözleşme ile teminat altına alın.
7.       Sigorta yaptırın: Mutlaka nakliye sigortası yaptırın. Sigortanın neleri kapsadığını tam olarak öğrenin. Sigortanın kapsamadığı halleri nakliye sözleşmesinde kim tarafından karşılanacağını bir madde de belirtin.
8.       Korsan firmalardan kaçının: Size güven vermeyen firmalara evinizi teslim etmeyin.
Paketleme İpuçları:
1.       Bir bavul hazırlayın: Üç günlük bir tatile girder gibi bir bavul hazırlayın. Tüm eşyalar yer değiştireceği için neyin nerede olduğunu arama derdinden kurtulursunuz.
2.       “Önce beni aç” kolileri hazırlayın: Her oda için bir veya iki “önce beni aç” kolileri hazırlayın bu kolilere size yeni evde ilk gerekli şeyleri koyun.
3.       Her gün bir oda: Her odaya bir paketleme günü belirleyin. Böylece her odanın eşyaları farklı kolilerde olacaktır.
4.       Kolilerin üzerine gidecekleri odanın adını yazın. Böylece nakliye sırasında hangi eşyanın hangi odaya gideceği net olacaktır. Daha az karmaşa yaşayacaksınız.
5.       30 kg kuralı: Kolileri 30 kg’dan daha ağır yüklemeyin. Örneğin tüm kitaplarınızı büyük bir koliye doldurmayın farklı farklı koliler arasında paylaştırın.
6.       Temiz ambalaj malzemeleri: Kullanacağınız paketleme malzemelerinin temiz olmasına özen gösterin. Ayrıca temizlik masrafları maliyetleri arttıracaktır.
7.       Kullanım sırası: Sık kullanmadığınız eşyaları en önce paketleyin. Paketlemeye çaydanlık ve bardaklardan başlamayın.
8.       Yerden tasarruf: Paketlediğiniz eşyaları ve kolileri bulundukları odanın bir köşesine düzenli olarak yerleştirin. Tüm eşyaları bir odaya tıkıştırmayın.
9.       Koli bandı: Yeterince koli bandı satın alın ve kolileri hazırlarken koli altlarını sağlam bir şekilde bantlayın.
10.   Hassas Eşyalar: Hassas eşyaları paketlerken çift katlı kolileri tercih edin. Hassa eşyaların paketlemesine özen gösterin ve bol miktarda ambalaj malzemesi ile sarmaya özen gösterin.
11.   Kolileri etiketleyin: Kolilerin içindekilerin neler olduğunu, hangi odaya gideceğini ve kırılabilir eşya olup olmadığı hakkında kolilerin üzerine ve yanlarına bilgilendirici yazılar yazın.
Elektronik Eşyaların Paketlenmesi:
1.       Orijinal ambalaj: Elektronik eşyaları paketlerken eğer orijinal paketleri varsa en iyisi orijinal pakettir.
2.       İki kat paketleyin: Özellikle hassas ve pahalı elektronik eşyaları paketlerken iki kat paketleme seçeneğini deneyin. Elektronik eşyayı ambalajladıktan sonra koliye yerleştirin ve koliyi kapatın. Bu koliyi biraz daha büyük bir koliye yerleştirin. İki koli arası boşlukları sarsılmaları engellemek için gazete kâğıtları ile doldurun ve koliyi bantlayıp kapatın.
3.       Kabloları Kaybetmeyin: Elektronik eşyaların paketlenmesinde sık yaşanan bir durum da bağlantı kabloların kaybolmasıdır. Bunu önlemek için paketleyeceğiniz elektronik eşyanın bağlantı kablolarını etiketleyerek üzerine notlar yazarak paketleyin.
4.       Etiketleme: Elektronik eşyaların kolilerini etiketlemeye biraz fazla önem gösterin. Etiketlemeyi yaparken kolideki elektronik eşyayı belirtin ve kolinin her tarafına A4 kâğıtlarına yazdığınız notları bantla yapıştırın. Böylece daha dikkat çekici olacak ve nakliyeci biraz daha önem verecektir bu kolileri taşırken.
Kolilerin Etiketlenmesi:
1.       Kalın kalemler kullanın: Etiketlemeyi yaparken kalın koyu kalemler kullanın. Kurşun kalem ve tükenmez kalemlere ile yazılan yazılar birkaç metreden görmek neredeyse imkânsızdır.
2.       Oda adları: Kutulara eşyaların hangi odaya gidecekleri konusunda bilgilendirici yazılar yazın.
3.       “Önce Beni Aç”: Yeni evinizde size acil lazım olacak eşyalar içi özel kutular oluşturun.
4.       Özel Etiketler: Etiketlemek için özel etiketler satın alabilir yâda notlarınızı kâğıtlara yazıp bu kağıtları kutulara yapıştırın. Bu etiketler daha dikkat çekicidir.
5.       İçindekiler: Kutunun üzerine içindekiler hakkında yazılar yazın.
6.       Kırılabilir: Kırılabilir eşyaların olduğu kutuları mutlaka kırılabilir diye etiketleyin.
7.       Açma zamanı: Kutuyu ne zaman açacağınız hakkında bir not yazın.
8.       Etiketlerin yerleri: Kutuları etiketlerken üst kısım ve yanlarını mutlaka etiketleyin.
Adres Değişikliği:
1.       Dostlarınıza haber verin: Taşınmaya karar verdikten sonra dostlarınızı bilgilendirin.
2.       Dergi Gazete abonelikleri: Üye olduğunuz ergi ve gazeteleri yeni adresinize yönlendirin.
3.       Telefon: Ev telefonunuzu iptal edin.  Yeni evinizde dilerseniz tekrar başvuru yaparsınız.
4.       İnternet: İnternetinizi iptal etmenize gerek yok sadece yeni evinize taşındıktan sonra Türk Telekom müdürlüklerinden devir işlemleri için bir dilekçe vermeniz yeterlidir.
5.       Elektrik: Elektrik aboneliklerinizi erken yaptırın. Taşınmaya karar verdikten sonra oturduğunuz evinizin aboneliklerini iptal edin.
6.       Doğal gaz: Doğal gaz abonelikleriniz için en az iki hafta önceden başvuru yapın. Doğal gazın açılması biraz zaman alabilir. Eğer kışın taşınıyorsanız soğuk bir ev bu stresli ortamda sizi hasta edebilir.
7.       Dijital Tv platformları: Dijital Tv platformları aboneliklerinizi yeni evinizde de devam ettirmek için hizmet sağlayıcı ile iletişime geçerek adres değişikliğinden haberdar edin.
8.       Spor kulübü abonelikleri: Üye olduğunuz spor kulüplerinin aboneliklerini iptal edin.
9.       Resmi Kurunlar: Resmi kurumlardaki adres değişikliği işlemlerini gerçekleştirin.
10.   Bankalar: Bankalardaki hesaplarınızı taşınacağınız semtteki şubelere taşıma işlemleri için bankanıza bir dilekçe ile başvurun.
11.   Temizlik işleri: Yeni evin temizlenmesi ve taşınmadan sonra eski evin temizlenmesi işlerini organize edin.
12.   Sosyal Güvenlik: Sosyal güvenlik kurumunda yeni adresinizin geçerli olması için başvuru yapın.
13.   Aile Hekimi: Yeni semtteki aile hekiminizi öğrenin. http://sbu.saglik.gov.tr/sbahbs/
14.   Özel Sigortalar: Konut sigortaları ve özel sağlık sigortalarınız varsa hizmet sağlayıcınıza adres değişikliği için başvuru yapın.
Çocukları Taşınma Sürecine Alıştırın:
1.       Küçük Çocuklar: Küçük çocuklarınız yeni bir şehir veya semte taşınmayı anlamayabilirler. Bu nedenle onları yavaş yavaş taşınma sürecine hazırlamanızı gerekir. Bunun için taşınmayı konu edinen bir masal kitabı işinizi kolaylaştırabilir. Berenstain Ayıları “Taşınma Günü” kitabını alabilirsiniz.
2.       Sürece Dâhil Edin: Onları bu sürece hazırlamanın bir yolu da eğer mümkünse odalarını toplama görevleri verebilirsiniz.
3.        Oyuncaklar: Birçok çocuğun çok sevdikleri bir oyuncakları veya çok sevdikleri elbiseleri vardır. Paketleme sırasında çocuklarınıza danışarak elbise ve oyuncak seçimlerini yapın tekrar kolileri açmak zorunda kalmayın.
4.       “Önce Beni Aç” kolileri: Çocuklarınızın özel sevdiği eşyaların bazılarını “Önce Beni Aç” kolilerine koyun örnek olarak en sevdikleri tabak ve bardak gibi.
5.       Yeni ev: Taşınmadan önce mümkünse yeni evi beraber gezin.
6.       Çocuk odası: Eğer yeni evde çocuğunuzun bir odası olacaksa yeni odanın dekorasyonu için onun fikirlerini alın. Örneğin boyanın rengini seçmesine izin verin.
“Önce Beni Aç” Kolisi: Mutfak
1.       Çaydanlık
2.       Tava
3.       Bulaşık Deterjanı ve süngeri
4.       Çöp poşetleri
5.       Kırılmaz veya tek kullanımlık sofra takımı, bardak ve tabak
6.       Su ısıtıcı kettle
7.       Çay
8.       Şeker
9.       Bıçak
10.   Küçük bir tencere
11.   Tuzluk
“Önce Beni Aç” Kolisi: Banyo
1.       Banyo Havluları
2.       El yüz havluları
3.       Sabun
4.       Şampuan
5.       Diş macunu ve diş fırçaları
6.       Tuvalet kâğıdı
7.       Tıraş takımı
8.       Paspas ve terlik
9.       Deterjan
10.   Yüzey temizleyici
Önce Beni Aç Kolisi: Alet Kutusu
1.       Koli bantı
2.       İngiliz anahtarı
3.       Yıldız torna vida
4.       Düz tornavida
5.       Kontrol kalemi
6.       Maket bıçağı
7.       Makas
8.       Pense
9.       El feneri
10.   Metre
11.   Çekiç
12.   Matkap
Taşınma Günü
1.       Erken Kalkın: Sabah erken kalkın ve iyi bir kahvaltı yapın.
2.       Komşularınıza haber verin: Komşularınıza ve apartmanda oturuyor iseniz apartman yönetimini taşınma işinin hangi saatler arası olacağını haberdar edin.
3.       Ulaşılabilir olun: Telefonunuzun şarjının tam olduğundan emin olun. Günün her anı ulaşılabilir olun.
4.       Taşınma Sürecini yönetin: Nakliye firması yetkilisi ile tüm süreci konuşun ve isteklerinizi net olarak firma yetkilisine iletin.
5.       Yeni Adres: Yeni evin adresini firma yetkilisi ile paylaşın ve telefonuna bir mesaj yollayın.  
6.       Nakit: Yanınızda yeterince nakit bulundurun.
7.       Ödeme: Nakliye firmasına ödeme yapmadan önce eşyalarınızın tam ve eksiksiz olduğunu oluşturduğunuz eşya listeleri ile kıyaslayıp gördükten sonra ödeme yapın.
Taşınma Sonrası Kolilerin Açılması
1.       Planlı hareket edin:  İlk gün tüm kolileri açmaya kalkmayın. İlk olarak “Önce Beni Aç” kolilerini açın ve yerleştirin. Daha sonra ihtiyaç duydukça yeni koliler açın. Tüm paketlerin açılması ve yerleştirilmesi için kendinize bir iki haftalık bir zaman verin.
2.       Boş kolileri kullanın: Her odaya boş bir koli yerleştirin ve bunları çöp kovası gibi kullanın. Kutu ve paketler açıldıkça odalar ambalaj malzemesi ile dolacak bunları boş kolilere doldurarak kurtulun.
3.       Beyaz eşyalar: Beyaz eşyaları kurulumunu ilk veya ikinci gün yapın. Buzdolabını taşınmadan sonra iki üç saat beklettikten sonra fişe takın.
4.       Çevrenizi tanıyın: Komşularınızla tanışın. En yakın sağlık ocağı ve marketin yerini öğrenin.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas