Dev bir anı ve eşya yığınının arasında yaşam savaşı verdiğiniz taşınma sürecini, birkaç küçük numarayla çocuk oyuncağına dönüşebilir...
Hayattaki her değişim sancılıdır. Hele de mevzu bulunduğumuz evi değiştirmekse "Bindik bir alamete..." nidaları eşliğinde telaşlardan telaş beğeniriz. Gazeteler, koliler, dev naylon poşetler havada uçuşurken bir klasik olarak fonda "arapsaçı" şarkısı beliriverir. Kıyafetlerden tutun da kitaplara kadar her bir eşyanın ne şekilde istifleneceği, evin bir köşesinde kaderine terk edilmiş ıvır zıvırın akıbeti, kırılacaklar ve kırılmayacaklar listesi gibi sorunsallar aklımızı bilinmezliklere sürükler. Bedenimizse tatlı sayılamayacak bir yorgunluk dalgasına çoktan teslim olmuştur bile. Artık durumu kabullenip, şartları lehimize çevirmekten başka çare yoktur ve kolları sıvayıp işe girişiriz.
Nice babayiğitlerin harcanıp gittiği taşınma evresi, "savaş ya da öl" felsefesini iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir formalite olsa da asla çaresiz değilsiniz. Bu uğurda hayata tutunmayı başarabilen o müstesna insanların sırlarını sizin için derledik. Şimdiden kolay gelsin!
Planlayın
Söz uçar yazı kalır, diye bir söz vardır. Post it, keçeli kalem, not defteri gibi ekipmanlar mutlaka elinizin altında bulunsun ve işe kalem kalem not çıkarmakla başlayın. Sonra da aldığınız notları görebileceğiniz yerlere yapıştırın. Örneğin, mutfak dolaplarından tabak, bardak gibi eşyaları çıkarıp koliledikten sonra, dolabın üstüne küçük bir not iliştirebilirsiniz. Böylece aynı detayları tekrar tekrar kontrol etmeniz gerekmez. Yol haritanızı gün gün belirlerseniz işiniz daha da kolaylaşır. Not defterinize her bir gün için hangi eşyaları toparlayacağınızı yazın. Bu size hem hız kazandırır, hem de birbiriyle alakasız eşyaların yaratacağı enkazı ortadan kaldırır. Asla dağınık çalışmayın, yoksa önce kaldırmanız gereken eşyalarla, en sona bırakmanız gerekenler birbirine girer ve paniğe kapılırsınız. Kısacası iyi bir plancı olun.
Eşyaları Ayrıştırın
Taşınırken evinizde daha önce hiç karşılaşmadığınız nesnelerle haşır neşir olmanız gerekebilir. Özellikle de uzun süre aynı evde yaşadıysanız işiniz pek kolay olmayacaktır. Dededen kalma fotoğraf albümü, yıllanmış pul koleksiyonu, dolabın derinliklerinden çıkan göz nuru örtüler ve eğer şanslıysanız gizli bir kitap hazinesine rastlama olasılığınız bir hayli yüksek. Yeni ev yeni bir yaşam diyerekten artık kullanmak istemediğiniz eşyaları şöyle bir elden geçirin. Bunları dilerseniz satıp yeni eviniz için sermaye yapabilir, ya da ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. Yüklerinizden kurtulurken birilerini sevindirmek daha güzel olur tabii. En çok kullandığınız eşyaları kolilere bölerken üstlerine ne olduklarını anımsamanızı kolaylaştıracak şekilde notlar yazın. Misal, birinci dereceden önemli kıyafetler, yazlıklar, kırılacaklar gibi.
Mutlu Son
Paketlerinizi organize ederken sizin için değerli olan eşyalara ekstra özen göstermeye dikkat edin. Anısı olan bir fincan takımı, kazandığınız ödüller, aydınlığında kahve içmekten keyif aldığınız abajur vesaire. Bunları da özel eşyalar kategorisinde korunaklı bir koliye depolayın. Kırılabilecek eşyalar çoğunlukla gazeteye sarılır, ancak başına bir şey gelmesine tahammül edemeyeceğiniz eşyalarınızı balonlu naylonlarla kaplamanızda fayda var. Üstelik arada taşınma stresini savuşturmak için bunları patlatıp rahatlayabilirsiniz. Planlı ve programlı bir çalışmayla acı tatlı birçok anınızı bıraktığınız evinize veda ederken, tüm endişelerinizi geride bırakmanız işte bu kadar basit. Yeni bir serüvene atılırken her şeyin yerli yerine oturması ve akabinde gelen dingin ruh hali ise kuşkusuz taşınma sürecindeki en büyük kazanımınız olacak. Tebrikler, bu zafer sizin!
İşte size sık sık taşınan ve “Taşınma Vakti Geldi” adında bir kitap yazan Ayşegül Ö. Poroy dan birkaç güzel not.
• Taşınma eylemi hafızanızın gücünü ölçmek için harika bir yol! Hangi nakliye deposunda ve hangi kutuda hangi eşyalar var ezbere bilirsin.
• Çocukların aniden özlem duyduğu bir oyuncağı bir oyuncağı bulmak bizim için leblebi üzüm!
• Hatıra içeren hiçbir kâğıt ya da not parçası atılmaz, atılamaz.
• Ani taşınma durumlarına karşı eşyaların orijinal ambalajları daima dolapta hazırdır, atılmaz. Her an yola çıkmaya hazır bir yaşam işte.
• Zamanla ailece matematik ve istatistik konularında uzmanlaşılır. Hangi ev, hangi eşya, kaç metre, ne kadar sürede taşınır diye başlayan binlerce soru…
• Sizi, dili, ülkesi ya da mesleği ne olursa olsun ancak çok taşınan bir anlayabilir. Bir araya gelince kaçınılmaz sohbet konusu yine taşınma olur.
Yorum Gönder