Taşınmayı planlıyorsanız bir ay önceden yavaş yavaş evi toplamaya başlamanızı öneriyoruz. Biliyoruz taşınmak çok sık gerçekleştirilen bir tecrübe değildir. Bu nedenle ev taşımanın püf noktalarını sizinle paylaşmak istedik.
Taşınmaya karar verdiğiniz zaman yapmanız gereken ilk iş yeni eve gidecek eşyaları belirlemek olmalı.
Uzun zaman boyunca hiç kullanmadığınız eşyaları atın, satın veya bağışlayın.
Taşınmaya karar verdiğiniz zaman yapmanız gereken ilk iş yeni eve gidecek eşyaları belirlemek olmalı.
Uzun zaman boyunca hiç kullanmadığınız eşyaları atın, satın veya bağışlayın.
1- Eşya Listesi Hazırlayın
Gereksiz eşyalardan kurtulduktan sonra kalan eşyalar için bir eşya listesi hazırlayın. Örnek eşya listesinin linkini videonun açıklama kısmında paylaşıyorum çıktı alıp kullanabilirsiniz.
Eşya listesi hazırlamak çok önemli, bu adımı atlamayın. Taşınmanın henüz başında çıkabilecek bir çok sorunu bu eşya listesi önleyecektir.
Nakliyat firmasından fiyat teklifi alırken bu eşya listesinin resmini çekip paylaşarak en doğru fiyat tekliflerini alabilirsiniz.
Ayrıca taşınma sonrası tüm eşyaların yeni eve gelip gelmediğini bu eşya listesi ile kolayca tespit edebilirsiniz.
2- Taşınma Planı Hazırlama
İşe planlamayla başlayın.
Hangi gün taşınacağınızı o gününe kadar adım adım ne yapacağınızı taşınma planına yazın.
Taşınma planı size işinizin boyutu hakkında net bilgiler verecek ve taşıma gününe kadar her iş adım adım planlanıp yapıldığı için rahat bir hazırlık süreci geçireceksiniz.
3- Nakliyat Firması İle Bilgi Paylaşımı
Nakliyat firması ile olabildiğince detaylı bilgi paylaşın. Eşya resimlerini, bina girişi, kullanılacak asansörü, sokak resimlerini ve paketlediğiniz eşyaların resimlerini, böylece nakliyat firması neyi nasıl taşıyacağı hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
Nakliyat firması ile paylaşılması gereken bilgiler:
- Eşya resimlerini çekip nakliyat firmasıyla paylaşın.
- Evinizin oda sayısı nedir? Doğru olarak paylaşın.
- Nereden nereye taşınacak adresler nelerdir?
- Paketleme işini kim yapacak, hangi eşyalar paketli?
- Evler kaçıncı katta?
- Bina asansörü veya yük asansörü kullanılabiliyor mu?
- Bina girişi ile kamyon park alanı arası mesafe nedir?
Bu bilgilerden biri yanlış paylaşılırsa işin niteliği değiştiği için nakliyat firması ilave ücret talebinde bulunacaktır.
4- Bilgi Paylaşımını Yazılı Olarak Yapmaya Özen Gösterin
Ev taşımanın püf noktası burası. Nakliyat firması ile görüştünüz her şartta anlaştınız. Şimdi anlaştığınız şartların hepsini yazıp nakliyat firması ile paylaşın.
- Anlaştığınız nakliyat fiyatını
- Taşınma tarihi ve saatini
- Eşyanın nereden, nereye taşınacağı
- Evlerin kaçıncı katta olduğu
- Kamyon park alanı ile ev girişi mesafesi
- Eşyanın asansörle mi merdivenden mi çıkarılıp indirileceği gibi
Tüm detayları yazıp nakliyat firması ile paylaşın. SMS, whatsapp veya e-posta herhangi biri olabilir. Böylece yanlış anlaşılmaları önlemiş ve anlaştığınız her detayı yazılı hale getirmiş olursunuz. Bu size rahat bir taşınma deneğimi sağlayacak en önemli adımdır.
Görüşme sürecinde yanlış anlaşılmalar bu yazışmalarla kolayca giderilebilir.
Daha fazla bilgi için: Evden Eve Nakliyat Nasıl Yönetilmeli ve Nelere Dikkat Etmeli (Örnek Çalışma)
Yukarıdaki yazıyı incelemenizi öneriyorum. Bir taşınma nasıl karşılıklı yazışarak çok iyi yönetilir bunu iyi bir şekilde ortaya koyuyor. Sizde bu örnekte olduğu gibi anlaşma sürecini yazılı sürdürebilirsiniz. Böylece iyi bir nakliyat sözleşmesine sahip olmuş olursunuz. Ben artık sözleşme imzalayın demiyoru. Anlaştıklarınız yazılı hale getirin en iyi sözleşme budur.
5- Nakliyat Sigortası
Anlaştığınız tüm şartları yazılı olarak nakliyat firmasına ileterek üzerinde anlaştığınız konuları netleştirdiğinize göre artık eşyalarınızın zarar görmesine karşı sigorta seçeneğini konuşabiliriz.
Çoğu nakliyat firması sigortalı nakliyat der ama kimse sizinle sigorta poliçesi paylaşmaz! Sigorta poliçesi olmayan sigortalı nakliyat mı olur? Tabii ki olmaz.
Nakliyat firmasından bedeli karşılığında poliçesi olan gerçek bir nakliyat sigortası yapmasını isteyin ve mutlaka taşınma gününden önce poliçeyi size göndermesini isteyin. Unutmayın poliçe yoksa sigorta yoktur.
Enakliyat'ta anlaştığınız nakliyat firmasını seçtikten sonra online olarak sigorta talebinde bulunabilirsiniz ve poliçeniz taşınma gününüzden en az 1 gün önce mail adresinize gönderilir.
6- Araştırın
Artık taşınma gününü beklemeye başlayabilirsiniz. Ama bu zamanı boş geçirmeyin. Taşınma konusunda biraz bilgi sahibi olmak için araştırın.
Eğer bazı eşyaları siz paketleyecekseniz nasıl paketlemeniz gerektiği ile ilgili araştırma yapın.
Paketlemesini firmanın yapmadığı kolilerde yırtık, çökme gibi bir belirti yoksa içindeki eşyaların hasar görmesi durumunda sorumluluk almayacaktır. Doğru paketlemeye özen gösterin.
Değerli evrak ve eşyalarınızı diğer eşyalarla birlikte paketlemeyin. Kaybolması durumunda sorumluluk sizde olacaktır.
Antika veya kıymetli eşyalar taşınacaksa firmadan bu eşyaların taşınması için sigorta isteyin. Bu eşyaların bir listesini firma ile karşılıklı paylaşıp imzalayın.
Evden eve nakliyat sigortası olarak anlatılan sigortanın sadece kamyonun kaza yapması durumunda tüm eşyanızın kaybını sigortaladığını bilin. Kırık ve çizikleri kapsamaz.
Aklınızdaki sorular için araştırın. Cevap bulamadığınız sorularınız için Enakliyat’tan destek alabilirsiniz. Arayın veya bir e-posta gönderin.
Yorum Gönder