Planlı ve Plansız Evden Eve Nakliyatın Farkları


 

Evden eve nakliyat için firma araştırırken görüştüğün ilk firmalardan birini ile fiyat konusunda anlaşmaya vardınız.

Firma ile taşınma gününü kararlaştırdınız ve taşınma gününden bir gün önce de firmayı aradınız firmadan taşınma günü ve saati için tekrar teyit aldınız artık taşınma gününü beklemeye başladınız.

Yapılan evden eve nakliyat işlerinin büyük çoğunluğu bu şekilde gerçekleştiriliyor.

Bu sürecin böyle yönetilmesi birçok sorunu beraberinde getiriyor.

Bu sorunları şöyle sıralayabiliriz.

1. Gelen kamyona eşyalar sığmayabilir.
2. Firma istediğiniz saatte gelmeyebilir.
3. Taşınmayı başka bir güne ertelemek zorunda kalabilirsiniz.
4. Firma eşyalarınız çokmuş dedikten sonra;
a-) Fiyat arttırabilir.
b-) Taşıma işini yapmaktan vazgeçebilir.
5. Anlaştığınız “A” firmasının yerine “X” firması taşımaya gelebilir ve
a-) Yeni gelen firma bize bu detaylar söylenmedi diye söylenebilir.
b-) Fiyat arttırabilir.
c-) Taşıma işini yapmaktan vazgeçer.
d-) Ben buraya kadar mazot yaktım mazot paramı almadan gitmem diyebilir.
6. Eşyalar kamyona yüklendikten sonra firma fiyat arttırabilir. Eşyayı indirin demeniz halinde indirmek için ücret isteyebilir.
7. Firma az sayıda eleman ile taşımaya gelebilir buda taşınmanın kalitesini düşürür.
8. Eşyanız istediğiniz gün teslim edilmeyebilir.
9. Eşyanız zarar gördüğünde karşınızda bir muhatap bulamayabilirsiniz.
10. Firma yeterli paketleme malzemesi getirmediği için bazı eşyalarınız paketlenmeden taşınabilir.
11. Araç ile bina arasında mesafe olması halinde firma bu mesafe için ödeme isteyebilir.
12. Gelen kamyon büyük ise sokağa (veya siteye) giriş yapamayabilir.
13. Taşınma bittikten sonra birde artı KDV fiyata eklenebilir.

Bu problemleri en aza indirmek veya hiç yaşamamak için evden eve nakliyat sürecini planlamak ve üstümüze düşen görevleri tam olarak yapmamız gerekir.

Şimdi süreci yeniden ele alıyor ve dikkat etmemiz gereken noktaları tek tek açıklamak istiyorum.

Bir evden eve nakliyat firması ile fiyat, tarih ve saat konusunda anlaşamaya vardıktan sonra şu adımları tek tek gerçekleştirmenizi öneririm.

1. Eşyalarınız için bir eşya listesi hazırlayın.
2. Bu eşya listesini firma ekspertize gelecekse ekspertiz günü paylaşın veya firmadan bir eposta adresi isteyin, hazırladığınız eşya listesini firma ile paylaşın.
3. Firma eşya listesini inceledikten sonra tekrar görüşün ve eşyalarınız için ne büyüklükte bir nakliyat kamyonu ile gelmek istediğini ve bu gerekçesini öğrendikten sonra gelecek nakliyat kamyonunun plakasını isteyin.
4. Firmaya net bir şekilde size verdiği plakanın dışında plakaya sahip bir kamyon gelmesi halinde taşınmayacağınızı sözlü veya yazılı (sms, eposta, sözleşme) olarak bildirin.
5. Anlaştığınız şartları özellikle taşınma tarihi, eşyanın teslim tarihi, fiyat, ödenen kaparo, araç plakası, KDV dahil mi hariç mi, bir sözleşme ile yazılı hale getirin ve firma ile paylaşın.
6. Bina giriş, merdiven ve sokağın birer resmini çekerek nakliyat firmanız ile paylaşın. Hem yeni eve hem de taşındığınız eve kamyonun yanaşma mesafesini öğrenerek firma ile paylaşın.
7. Firma ile görüştüğünüz ve sözleşmede yazmadığınız ekstra durumları sms veya eposta ile birbirinizle paylaşarak teyit alın. Bu yazılı teyitler “Ben böyle bir şey söylemedim.” gibi bahaneleri her iki taraf için engeller.
8. Nakliyat sigortasını mutlaka yaptırın özellikle şehirlerarası evden eve nakliyat için, sigortanın kapsamı sadece kaza, yangın ve bunun gibi durumda tüm eşyanızın hasar görmesi halini kapsar bunu bilin. Taşıma esnasında oluşan kırıkları, çizikleri sigorta kapsamaz bunlar nakliyat firmasının sorumluluğundadır. Bu durumda Türk Ticaret Kanunu ile belirlenmiştir. Yani “Avizenin camı kırıldı 200 TL kesiyorum nakliyat ücretinden.” Demeniz doğru değil bu durum Türk Ticaret Kanununda Özel Çekme Hakkı ile belirlenmiştir. Oluşan hasarı yasaların gerektiği ölçülere göre nakliyat firmasından talep edin.
9. Taşınmaya bir iki gün kala nakliyat firması ile tekrar hatırlatma amaçlı bir görüşme gerçekleştirin.
10. Şehirlerarası evden eve nakliyat için eşyanın teslim tarihi bazen gecikebiliyor. Yol durumları, araçta varsa diğer eşyanın teslimi, aracın arıza yapması gibi daha birçok nedenden dolayı gecikmeler yaşanabiliyor. Bu nedenle teslim tarihine hep artı bir gün koyarak hazırlanın ve kendinizi bu duruma göre hazırlayın.
11. Değerli eşya ve paranızı yanınıza alın. Koli veya valizlerle nakliyat kamyonuna yüklemeyin.
12. Taşınma günü gelen kamyonun bir iki resmini çekmeyi ihmal etmeyin. Çalışanların çok fazla işine karışmayın. İsteklerinizi firma sorumlusu veya ekipten sorumlu kişiye ileterek çözün.
13. Eşyalarınızı teslim aldıktan sonra firma yetkilisi ile birlikte eşyalarınızı eşya listesinden kontrol ederek ve herhangi bir hasarın olup olmadığını kontrol ediniz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra firmaya gerekli ödemeyi yapın.

Bu önerileri ve evden eve nakliyat tavsiyeleri sayfamızda yazdığımız konulara dikkat ederek rahat bir taşınma gerçekleştirebilirsiniz.

Ekstra sorularınız olursa bize yazmaktan çekinmeyin.


Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas