Büyüklerimiz hep anlatırlar; “Biz evlenirken bir yatağımız bir de yorganımız vardı. O zamanlar bir tane tencere, 2 tabak buldun mu şanslıydın…” fakat ilerleyen zaman, değişen dünya elbette ki her şeyi değiştirdi. İhtiyaçlar, eşyalar, kullanılan araç gereçler, mutfak malzemeleri… Liste uzadıkça uzadı. Artık yeni bir eve yerleşmek, eskisi gibi bir yatağı bir yorganı sırtına vurup gitmekle olmuyor maalesef. Hatta öyle ki taşınmak artık başlı başına bir iş kolu haline geldi. Yeni bir ev her ne kadar yenilenmek demek olsa da, oldukça maliyetli, zahmetli ve tabii ki stresli bir iştir. Ancak alınacak bazı önlemler ve sağlam bir planlama ile pek tabi bununla da başa çıkılabilir.
Evvela aradığınız evi buldunuz, eşyaları taşıyacak nakliyeciyi ya da eşyaların toplanmasından yerleştirilmesine her anı takip edecek ve yönetecek nakliye firmasını seçtiniz ve anlaştınız. Taşınma günü geldi çattı. Şimdi sıra sorunsuz bir şekilde taşınmakta. Peki, bunun için neler yapmak gerekiyor?
1- Eğer çocuğunuz varsa taşınma günü ilk iş olarak çocukları güvenli bir kişiye emanet edin. Taşınma esnasında sürekli koşuşturan, odalar boşaldıkça oyun alanı genişleyen ve “koltuğumuzu o kamyona koymayın” diye ağlayan bir afacan stresinizi artırabileceği gibi kazalara da sebep olabilir.
2-Minik afacanı güvenli bir kişiye emanet ettikten sonra ilk işiniz paketlediğiniz eşyaları kontrol etmek olsun. Mutfak eşyaları, kitaplar ya da giysiler doğru kolilere yerleştirilmiş mi? Üzerlerine hangi kolide ne olduğunu açıklayacak doğru notlar yazılmış mı?
3- Kolilerin üzerine notlar yazmak işinizi oldukça kolaylaştırır. Ancak işinizi daha da kolaylaştıracak bir başka noktaya daha dikkat etmeniz gerekir. Şöyle ki; eşyaların kamyona yerleştirilmesi esnasında öncelik sırasını belirlemeli ve yeni evinize girmesi gereken öncelikli eşyaları taşınmanıza yardımcı olan kişilere belirtmelisiniz.
4- Eğer taşınmanızdan yerleşmenize tüm işlerinizi organize edecek, eşyalarınızın sökülüp yeniden kurulmasını sağlayacak bir şirket ile anlaştıysanız, kamyon kapıya gelmeden önce büyük eşyaların rahat sökülebilmesi için yeterli alan olup olmadığını kontrol edin. Çalışanların işinizi kolaylaştırmak size de zaman kazandıracaktır.
5- Bulaşık, çamaşır ve kurutma makinelerinin içlerini boşaltın. Fişlerini çekin, hortumlarını sökün. Kapsamlı cihazlara sahipseniz bu noktada teknik servisten yardım isteyin. Beyaz eşyaların taşınmadan en az 24 saat önce fişlerinin çekilmesi gerekir.
6- Nakliye sırasında ortalıkta değerli eşya bulunmaması hem sizin hem de nakliyeyi yapacak kişiler için yararlı olacaktır. Kıymetli ve değerli eşyalarınızın tümünü güvenli bir yakınınıza teslim edin.
7-Taşınma günü ve yeni evinizdeki ilk güne yönelik kıyafet hazırlayın.
8- Eğer apartman yöneticisi, site yönetimi, güvenlik ve apartman görevlisini taşınma hakkında bilgilendirmediyseniz kamyon gelmeden mutlaka bilgilendirin. Oluşacak gürültü ya da binada asansör varsa taşınma boyunca sıklıkla kullanılacağından komşularınızın bilgisi olmalı. Taşınacağınızı tüm mahalle bilsin.
9- Son ana kadar kullanacağınız eşyalar için ayrı bir koli hazır bulundurun. El sabunu, bir iki bardak, terlik ya da ayakkabılarınız için giderayak koyacak yer aramak sinir bozucu olabilir.
10- Evinizin önünde taşınma kamyonu için mutlaka uygun park yeri organize etmelisiniz. Nakliyat kamyonu için en az 3 otomobilin park edebileceği kadar alan ayırmalısınız. Park yerinin olmaması durumunda uzun taşıma mesafeleri nakliyat fiyatını arttıracaktır bilginiz olsun.
11- Nakliyat firması gelmeden önce evraklarınızın hazır olduğunu kontrol edin. Evden eve nakliyat sözleşmesi ve eşya listenizi elinizin altında hazır bulundurun.
12- Ve son olarak gelen kamyonun kasasının temiz ve eşya taşınmak için tasarlanmış olduğuna bakın. Eski evinizi terk ederken temiz bırakmaya da özen göstermelisiniz.
Yorum Gönder