Perde Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Perde seçimi


Hayallerinizi süsleyen muhteşem evin renklerini, stilini, mobilyalarını ve hatta aksesuarlarını her ne kadar titizlikle düşünürseniz düşünün, eğer perdeleri doğru seçemezseniz bütün bunların hiç bir anlamı olmayacaktır.

Doğru perdeyi bulmak, dekorasyona son dokunuş demektir. İşte bu nedenle perde seçme konusuna hak ettiği önemin verilmesi gerekir.

Perdeler odanın doğal bir parçası olmalı

Seçeceğiniz perde, odanızın doğal bir parçası gibi durmalı. Eğer maliyetleri azaltmak için evin her odasına aynı perdeyi asarsanız, bu çok doğru bir tercih olmayabilir. Çünkü modern evlerde her odanın stili, teması ve dizaynı farklı olarak tasarlanabiliyor.

Renklerin seçimi


Yukarıdaki açıklamada “perdeler odanın doğal bir parçası olmalıdır” önerisi, duvar rengiyle perdelerin renginin birebir aynı olması şeklinde algılanmamalıdır. Tam tersi, odanıza benzersiz bir imaj kazandırmak için farklı ve kontrast renkleri kullanmaktan kaçınmayın. Dekorasyon stilinizde
Akdeniz esintileri varsa, modern detaylar göze çarpıyorsa, ya da vintage çizgiler odanıza hakimse, renkli perdeleri özgürce kullanabilirsiniz. Renk seçiminde bir diğer popüler yöntem ise mobilyalarla birebir aynı renk perdeleri seçmektir. Böyle bir tercih yaparak odanıza monolitik ama sakin bir görünüm kazandırabilirsiniz. Özellikle odanızda nötr tonlar istiyorsanız, bu doğru bir seçim olabilir.

Mahremiyet ve görünürlük


Perde seçimi elbette sadece dekoratif bir unsur olarak ele alınmamalıdır. Aslında perde kullanmanın birincil amacı, meraklı bakışlardan evi koruyarak özel hayatın mahremiyetini korumak, öte yandan da odaya istenildiği kadar ışık girmesini sağlamak olmalıdır. Dolayısıyla perdelerin kumaşlarını seçerken, hangi odada kullanmak istiyorsanız, o odaya göre seçim yapmalısınız. Örneğin yatak odası veya film izleme odası için perde seçerken ışık geçirmeyen kalın ve koyu renk kumaşların yanı sıra perdenize yeni bir katman da ekleyebilirsiniz.

İzolasyon ve hava geçirgenliği


Perde seçerken özellikle kışın soğuk havalardan korunmak için termal kumaşları tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem evinizin sıcaklığını koruyabilir, hem de evinizin enerji tasarrufuna katkı sunabilirsiniz. Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, ilave perdeler kullanarak evinizin yalıtımına da yardımcı olabilirsiniz. Bahar ayları geldiğinde ise dışarının taze havasını tekrar evinizde hissetmek için yapmanız gereken şey, ilave perdeleri çıkartmak olacaktır. Ayrıca bahar ve yaz ayları için havadar, neşeli tüller seçebilirsiniz.

Doku ve desen seçimi


Yatak odanızda biraz romantizm, oturma odasında enerjik bir hava mı yaratmak istiyorsunuz, perde seçerken bu isteklerinizi mutlaka göz önünde bulundurun. Örneğin geometrik desenli perdeyle eğlenceli, kadifenin dokusuyla ya da retro motiflerle bezeli bir perdeyle romantik bir atmosfer yaratabilirsiniz.

İşte birkaç örnek perdeler ile evin dekorasyonu ne kadar uyumlu sizde bana hak vereceksiniz. Doğru perde seçimi işte bu kadar önemli.

Doğru perde seçimi

perde seçimi

perde nasıl seçilir


Stor Perde Nedir Nasıl Kullanılır? 


Stor perde, perde kumaşının alüminyum boru üzerine zincirli, motorlu ya da yaylı bir mekanizma ile rulo şeklinde sarılmasıyla çalışan sistemin adıdır. Perdenin gergin ve daha düzgün durması için etek kısmında lama profil adı verilen özel parçalar yerleştirilir. Son yılların en popüler perde türlerinden biri olan stor perdeleri, evlerimizin ve ofislerimizin her odasında kullanabiliyoruz.​

stor perde


Kumaş çeşitleri arasında; pamuk, keten, şantuk, polyester ve black-out gibi türler yer alır. Black-out, yani karartma kumaş türleri toplantı salonları ve yatak odası gibi yerlerde tercih edilir. Arka tarafı PVC malzeme ile kaplı olan bu kumaş türünün ışık geçirgenliği sıfır düzeyindedir ve güneşten etkilenmezler. Keten kumaş türleri güneşten en çok etkilenen ve ömrü en kısa türlerdir. Pamuklu stor perdeler yıkanamadıkları için tozsuz alanlarda kullanılmalıdır. Stor perde kumaşları kırılganlığı önleyici ve sertleştirici işlemlerden geçirilmiş özel kumaşlardan yapılır. Bunun amacı, stor perdenin rulo şeklinde sarılırken sağa sola kaymasını önlemektir.

Tavana, duvara ya da doğrama üzerine montajı yapılabilen stor perdeler, fazla güneş alan pencerelerde ısı izolasyonuna da yardımcı olurlar. Farklı zevklere uygun, pek çok doku ve desen seçeneklerine sahip yüzlerce stor perde çeşidi bulabilirsiniz. Eteklerine farklı kesimler uygulanabilen stor perdelerin uçlarına ayrıca işleme ve boncuk gibi süslemeler de yapılabilir. Ofislerde sade ve düz etekli modeller daha çok tercih edilirken evlerde daha renkli, desenli ve süslemeli eteklere sahip modeller daha çok görülür.

Stor Perdeler Nasıl Kullanılır?


Her odanızda rahatlıkla kullanabileceğiniz stor perdelerin renk ve desen seçeneği tamamen zevkinize göre değişiklik gösterir. Stor perde seçerken öncelikle hangi kumaş türünü kullanacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin yatak odası gibi bir mekanda karartma perdesi kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır. Daha sonra evinizin ya da ofisinizin dekorasyonuna uygun bir perde seçebilirsiniz. Desenli perdeler genellikle çocuk odaları ve mutfaklarda kullanılır. Düz renkler ya da sade desenler salonlarda ve oturma odalarında yaygındır. Fakat tercih tamamen sizin zevkinize bağlıdır.

Dekorasyonunuza uygun düz ya da desenli perdeyi dilediğiniz odanızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Stor perdeler, kumaş cinsine de bağlı olarak kolay kir tutmayan perdelerdir. Bu açıdan temizliği de oldukça kolaydır. Bazı türleri nemli bir bezle her hafta silinerek temizlenebilir. Ya da perde düz bir zemine yatırılarak kırıştırmadan deterjan, ılık su ve fırça yardımıyla çok fazla güç harcamadan da temizlenebilir. Bu yöntemde durulamanın ardından kurutmak için perde yerine asılmalıdır. Polyester ve güneş geçiren kumaşlar için bu yöntemler kullanılabilir.

zebra stor perde


Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas