Kışın Soğuğundan Koruyacak Yalıtım Önerileri

soğuktan koruyacak yalıtım önerileri


Hatırı sayılır kış soğuklarının yaşandığı ülkemizde soğuklara karşı alınacak önlemlerin başında binanın yalıtımı gelir. İyi yapılmış bir yalıtım ısınmaya harcadığınız paranın bir bölümünün cebinizde kalmasını sağlar.

Taşınmayı düşünüyorsanız ev seçimi yaparken evin ısı yalıtımını da sorgulayın. Çünkü soğuk aylarda ısınmak için çok fazla para harcamak durumunda kalabilirsiniz. Belkide ısınma için ne kadar fazla para harcasanız bile evi ısıtamayabilirsiniz. Bu nedenle ısı yalıtımı çok fazla önem kazanmaktadır. Tercihinizi ısı yalıtımı iyi olan evlerden yana kullanmanız size kış boyu tasarruf sağlayacaktır.

Temel olarak ısı, ses ve su yalıtımı olarak üç ayrı kategoride sınıflandırılsa da yalıtım denilince ilk akla gelen seçenek ısı yalıtımıdır. Isının binanın içinden dışına doğru kaçmasını engellerken soğuk havanın da dışarıdan içeri doğru hareket etmesini engeller. Güçlü bir şekilde yalıtılmış binalarda yazın ise bunun tam tersi bir durum yaşanarak serin hava içeride muhafaza edilir. Bu sayede konforlu bir ortama kavuşulmasının yanı sıra enerji tasarrufu sağlayarak bütçeye katkıda bulunur.

Yalıtım Binanın Hangi Bölümlerine Nasıl Yapılır?


ısı yalıtımı nereye nasıl uygulanmalı

Isı yalıtımı özellikle; çatı ve duvarlara, toprağa temas eden bölümlere, katları ayıran döşemelere, tesisat ve havalandırma borularına, binanın dış cephesine ve ısıtılmayan bölümlerine bakan duvarlarına uygulanır. Ayrıca pencerelerden oluşan ısı kayıplarını azaltmaya yönelik olarak da yalıtım işlemi uygulanır.

Isı yalıtımı en temel tanımıyla, ihtiyaç duyulan tüm yüzeylere ısı geçirmeyen malzeme uygulanması yapılması işlemidir. Pencereler, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri doğramalar ile güçlendirilirken tesisatlar da yalıtım malzemeleri ile desteklenir. Yalıtım binanın dışından uygulanabildiği gibi içinden de uygulanabilir.

Özellikle zemin kaplamalarında kullanılan politen köpük, sese karşı da yalıtım sağlayabilen bir seçenek olarak karşınıza çıkar. Ekonomik olduğu kadar ısı, su ve sese karşı etkin yalıtım sağlama özelliği ile öne çıkan perlit, kolay uygulanabilirliği ile yoğun ilgi gören bir diğer malzemedir. Adı en çok duyulan ısı yalıtım türü olan mantolama, binanın dış cephesine yerleştirilen özel profillerin üzerine kaplanan sıva ve son olarak dekoratif kaplama ile hem binanın ömrünü koruyan hem de yalıtımını sağlayan oldukça yaygın bir tercih olarak sağladığı yalıtımın beraberinde estetik görünümü de sunar.

Eviniz zemin katta bulunuyorsa parke yaparken parkenin altına sert köpük ve ısı yalıtımı sağlayan malzeme döşemek yerinde bir karar olacaktır. Sağladığı ısı yalıtımı ile yaptığınız yatırımı kısa sürede çıkaracaktır. Ben yakın bir sürede evin parkelerini yeniledim ve parke fiyatına ilave 250 TL ekleyerek ekstra yalıtım ile beraber parke yaptırdım. Eski hali ile çıplak ayakla o parkeye basmak cesaret istiyordu. Çünkü çok soğuktu ama şimdi arada çok fark var son günlerin soğuğu bile henüz işlemedi bizim evin parkesine.

Yalıtımın Faydaları Nelerdir?


- Hem ısınma hem de serinleme için yapılan harcamalarda %50 oranında tasarruf sağlayan yalıtım işlemi yönetmeliklere uygun olarak yapılması halinde yazın etkileyici serinlik, kışın da etkin sıcaklık sağlar.

- Evin iklimlendirmesini dengeli bir seviyede tutarak odalar arası yüksek ısı farkının önüne geçer.

- Yakıt tüketimine bağlı atık gaz emisyonlarının azalmasına imkan verir, bu sayede çevre kirliliğinin önlenmesi ve küresel ısınmayla mücadelede etkin rol oynar.

- Binaların terlemesini önleyerek küf ve mantar oluşumunun önüne geçer.

- Beton içinde yer alan demirlerin paslanmasına engel olarak binanın ömrünü uzatır, dayanıklılığını arttırır.


Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas