Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Sınırsız sanılarak en cömertçe harcanan doğal kaynaklardan bir tanesi hiç şüphesiz sudur. Mutfak, banyo ve bahçedeki gereksiz su tüketimi nedeniyle yüksek gelen faturalar herkesin ortak derdidir.

Hem ödediğiniz tutarı azaltmanın hem de doğaya saygılı davranmanın en akılcı yolu su tasarrufunda bulunmaktır. Basit birkaç tedbirle ve özenli davranarak fazla su tüketiminin önüne geçebilirsiniz.

1) Kişisel Temizlik ve Bakım Yaparken Su Tasarrufu

Muslukları su randımanı yüksek ve tasarruf sağlayan modellerle değiştirdiniz, sızıntı yapan contaları elden geçirdiniz ve hala arzu ettiğiniz kullanım hedefini tutturamadıysanız kişisel temizlik alışkanlıklarınızı da değiştirmenizi öneririz.

- Tıraş olurken: Bıçağı akan suyun altına tutmak yerine su dolu bir kapta temizlemeyi deneyin. Tıpalı bir lavabo içine doldurulacak bir miktar su da işinizi görmeye yetecektir.

- Dişlerinizi fırçalarken: Musluğu açık bırakmanın fırçalamaya katkısı yoktur. Ağzınızı çalkalamak için de suyu sürekli akıtmak yerine bir bardak sudan faydalanın.

- Banyo zamanı: Küveti doldurmak yerine duş almayı tercih edin. Saatlerce su altında kalmak size ekstra temizlik sağlamayacağından kişisel temizliğin tamamlanmasında duş süresi yeterli olacaktır.

- Duş başlıkları: İyi püskürtme sağlayan ve ayarlanabilir debili aeratörlü modellerden seçilmesi önemlidir. Pratik açılıp kapanan musluk başları klasiklere oranla suyu daha çabuk kapamanızı sağlayacağından tasarrufu arttırır.

- Klozetler: İhtiyaca göre yarım su akışı sağlayabilen çift hazneli modeller suyun gereğinden fazla tüketilmesinin önüne geçer. Sızıntı yapan su hazneleri önemle tamir edilmelidir.

2) Mutfak ve Banyoda Su Tasarrufu

Çamaşır ve bulaşık makineleri enerji, sudan ve deterjandan tasarruf sağlayan modellerden seçilmelidir. Bunun yanı sıra cihazları doğru kullanmak da su tasarrufu sağlayacaktır.

- Elbiselerinizi yıkarken: Yıkanacak ürüne uygun program seçilmelidir. Makineleri tam olarak dolmadan çalıştırmak elektrik ve su tasarrufuna davetiye çıkarır.

- Bulaşık makineleri: Tıpkı çamaşır makineleri gibi A üstü sınıflardan seçilmelidir. Tasarruf sağlamak için tam olarak dolmasını beklemek ve yıkamaya en uygun programda çalıştırmak suyun ve elektriğin boşa harcanmasının önüne geçer.

- Bulaşıklar: Elde yıkamak zorunda kaldıysanız musluğu akıtmak yerine su dolu bir kap kullanın.

- Sebze ve meyveler: Önce su dolu bir kabın içinde bir parça sirke yardımıyla temizleyin. Ardından akan suyun altında yıkarsanız daha az su harcarsınız.

- İçme suyu: Suyu soğutmak için akıtmak yerine dolapta soğuk su bulundurun.

3) Bahçede Su Tasarrufu

Bahçeyi sularken: Suyun buharlaşarak israf olmaması için sabah erken saatleri ya da ikindi sonrası bir zamanı tercih edin. Bahçenize uygun yağmurlama, damlatma gibi sulama türleri de tasarruf sağlayacaktır.

Bitkilerin seçimi: Daha az su isteyen ve dayanıklı türleri seçin. Çimen seçimini de suya az ihtiyaç duyan çeşitler arasından yapın.

Bitkilerin sulanması: Bitkileri yapraklarından değil dip kısımlarından sulayın ki buharlaşmadan önce toprağa çabucak nüfuz edebilsin.

Çimenlerin kesimi: Çimenleri fazla kısa kesmek toprağın korumasız kalmasına ve neminin çabucak buharlaşmasına sebep olacaktır.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas