Evden Eve Nakliyat Sektöründe Neler Oluyor


Fiyatlamada Açıklık Yok


Evden eve nakliyat işinde taşınacak evin mesafesi, ev eşyasının miktarı ve binaların durumunu biliyorsak; taşıma maliyetini gerçeğe çok yakın olarak hesaplayabiliyoruz. Hal böyle iken aynı evden eve nakliyat işine gelen fiyat teklifleri arasındaki farklar dudak uçurtacak düzeyde olmaktadır. Maliyetine göre 200% kar içeren fiyatlar olabildiği gibi, maliyetini çıkarmayacak derecede ucuz teklifler de gelebilmektedir. Evden eve taşınan tüketicinin ya fahiş bir fiyatla yada çok ucuz ama o kadar da kalitesiz bir taşınma yapması düşük bir ihtimal gibi durmuyor. Tüketicilerin internette dolaşan şikayetlerine biz göz attığımızda durumun vehameti daha hissedilir hale geliyor.

Kim İyi Kim Değil Bilinmiyor


Bizim anladığımız kadarıyla tüketicinin bu sektörde kim iyi kim değil bilmesi imkansıza çok yakın. Bu işin zorluğunu bir örnekle açıklayalım; meşhur bir markayı (Tuzcuoğlu) çok sayıda firma kullanıyor.

evden eve nakliyat sektörü taklid ediliyoruz


Bu firmalardan biri çıkıp “Dikkat taklit ediliyoruz” dediğinde, rakipleri “Evet biz taklit ediyoruz” demiyor. Aynı sloganla cevap veriyor. Şimdi tüketici olarak size 100 puanlık bir soru, çıkın bu işin içinden bakalım kim taklitçi?
Türkiye’de tanınmış hemen her markanın evden eve ile biten çakma bir marka versiyonu mevcut, markası taklid edilenler arasında tüm tanınmış şehirler arası yolcu taşıma firmaları ve lojistik firmalarının bulunması şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan tanınmış tekstil şirketlerinin yanısıra uluslararası lojistik şirketlerinin dahi evden eve çakma marka versiyonunun yapılmış olmasıdır.
Dört yıl önce evimi taşırken Türkiye’nin çok tanınmış holding şirketlerinden birinin adını kullanan ve internet sitesinin dizaynını da o holding şirketininkine birebir benzetmiş olan evden eve firmasının yetkilisine “Siz x holdingin nakliye şirketi misiniz?” diye sorduğumda, karşımdaki kendinden emin erkek sesi “Elbette biz 100% o holdingin iştirakiyiz” demişti. Taşınma sırasında fena halde dolandırıldığımda araştırdım ve bu firmanın söz konusu holding ile hiç bir alakası olmadığını öğrendim.

Enakliyat Kendisini Bu Karmaşanın Dışında Tutmaya Çalışıyor


Biz Enakliyat’ı kurarken sadece tüzel kişiliği olan kurumsal firmaları üyeliğe kabul etmeyi kararlaştırdık. Bu amaçla Türkiye’nin Ticaret Sicil Kayıtlarını dikkatli bir şekilde elden geçirdik. Nakliye firmalarının çok azının (5%’i belki...) kurumsal bir kimliğe sahip olduğunu gördük. Firmaların kendi sitelerinde yayınladıkları bir çok K Taşıma belgesinin bile çakma olduğu kanaatine ulaştık. İnternet sitelerinde Limited Şirket hatta Anonim Şirket olarak kendisini lanse eden bir çok firmanın ünvanını Ticaret Sicilden teyyit edemedik.
Şimdi içinde olduğumuz bu sektörde yaşanmış olan güven erozyonunun kısa sürede düzelmesini beklemiyoruz. Oluşan bu olumsuz imajdan kısa vadede etkileneceğimizi de biliyoruz. Öncelikle üye kabulünde sıkı araştırma yapıyor. Üye olacak firmanın şirket olmasına özen gösteriyoruz. Firma ile ilgili internet ortamında varsa şikayetleri inceliyoruz. K3 Yetki Belgesinin sıhhatini araştırıyoruz. Ebette bu bizi bütün risklerden korumuyor. Buna ilave olarak her taşıma işinden sonra biz tüketiciyi arayıp yapılan hizmetten ne derece memnun kaldığını notlamasını istiyoruz. Bu notu nakliyecenin reytingine yansıtıyoruz. Reytingi bozulan firmaları üyelikten ihraç ediyoruz.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas