Taşınma masrafları için her ne kadar önceden bir bütçe hazırlamış olsak ta taşınma sürecinde tahmin edilmeyen gizli birçok yeni masraf kalemi ile karşılaşabiliriz. Enakliyat taşınma sürecini takip ettiği ve süreç ile ilgili oluşan bu masrafları nasıl önleyeceğinizi veya önceden bu masrafları nasıl öngöreceğiniz konusunda edindiği tecrübeleri paylaşıyor.
Taşınma işleminin ne kadarlık bir masraf oluşturacağını öğrenmek kolay Enakliyat fiyat hesaplama araçları ile bu kolaylığı sağlıyor. Bu araçları kullanarak ne kadarlık bir bütçe hazırlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Yazımızın devamını okuyarak bu gizli masraflardan da kaçınıp ideal bir evden eve nakliyat gerçekleştirebilirsiniz.
Fiyat Hesaplama
Biraz bilgi sahibi olarak olası masrafları en aza indirmek veya hiç bir ek masraflarla karşılaşmadan taşınma bütçenizi en ideal şekilde kullanmak mümkün. İlave masraflar ile uğraşmamak için yazımızı okumanızı öneriyorum. Biz bu masrafları üç guruba ayırıyoruz. Hadi hep beraber bunları ve olası nedenlerini inceleyelim.
1- Evden Kaynaklı Ek Masraflar
2- Eşyaların Taşınması İle Oluşan İlave Masraflar
3- Alınan Hizmet Faturaları İle Oluşan Ek Masraflar
1- Evden Kaynaklı Masraflar
Yeni evin kiralanması ve eski ev ile tüm bağların koparılması sürecini iyi planlamaz isek ilave masraflar taşınma sonrası yakamızı bırakmayabilir. İşte bu nedenle süreci iyi planlayıp taşınmak gerekli.
Yeni evi kiralarken iyi araştırıp her gördüğünüz ev için iyi düşünüp karar vermenizi öneriyoruz. Ardından evi kiralamadan önce eski evden ne zaman çıkacağınızı netleştirin. Böylece iki eve kirden kira ödemeyin.
Yapacağınız kira sözleşmesinde mutlaka depozito ve ek ödemler (apartman aidatı gibi) varsa bunları sözleşmeye yazın. Kira bedeli ve artış oranları ile evin durumunu ve teslim şartlarını sözleşmeye yazın.
Evi kiralamadan önce evin tadilat yapılacak yerlerini iyi belirleyin. Taşınma gününe kadar bu tadilatları bitirin. Nakliyat firması eşyalarla kapının önüne geldiğinde eve eşya taşınamazsa ilave masraflar sizi bekliyor demektir. Unutmayın şehir içinde nakliyat firmalarının hizmeti o gün için geçerlidir. Taşınmanın iptal edilmesi veya ertesi güne sarkması ilave ödeme anlamına gelir.
Taşınmadan önce evin elektrik ve su alt yapısını test edin. Taşındığım bir evde aynı anda iki elektrikli alet prize takıldığında sigortalar atıyordu. Gelen elektrik ustası tüm sistemi yenilemek gerekli diğince evi kiraladığıma pişman olmuştum. Evin olmazsa olmaz iki ihtiyacı elektrik ve su altyapısından şüpheye düştüğünüz an bir ustadan yardım isteyin. Evin bir duvarında azda olsa bir nem görürseniz sorgulayın. Su tesisatı artık iflas etmiş olabilir.
Evin ısı yalıtımı olmasına da özen gösterin veya yakın zamanda bina ile ilgili bir yenileme veya tadilat düşüncesi varsa öğrenin. Siz yeni eve taşınır taşınmaz bir de mantolama için fatura ödemek durumunda kalırsanız bütçe dengesi sarsılabilir.
2- Eşyaların Taşınması İle Oluşan Ek Masraflar
Evden eve nakliyat için firmalardan teklif alırken verilen teklif eşyaların iki ev arasında taşınması hizmetini içerir. Ancak taşınma sürecinde meydana gelebilecek bazı durumlar size ilave masraf olarak dönecektir. Bu olası nedenleri iyi bilip önlem almak bütçeniz için çok daha iyi olacaktır. Bu ek masraf nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
a- Eşyalarda meydana gelen hasarlar
b- Eşya taşırken binaya veya eve verilen hasarlar
c- Taşınmada yaşanan gecikmeler nedeniyle oluşan masraflar
d- Asansör kullanımının iptali ile oluşan maliyetler
e- Ev ile nakliyat kamyonu arasındaki mesafenin fazla olması ile ödenen ilave ücretler
f- Nakliyat firmasına verilen eksik veya yanlış bilgi ile oluşan ek ödemler
g- Yetersiz bilgi verilmesi ile firmaya bahane yaratacak durumlar
Eşyanın veya Binanın Hasar Görmesi
Bu saydığımız nedenlerin çoğunu önceden önlemek çok kolay. Yüzde yüz önlenemeyecek iki seçenek kalıyor bunlar eşyaların hasar görmesi durumu ve bina ve eve eşya taşınması nedeni ile verilen hasarlar. Belki birileri sigorta yapalım diye bir öneri ile gelebilir. Şunu açık yüreklilikle söylüyorum evden eve nakliyat sektöründe böyle bir sigorta yok bunu bilin ve sigortalı taşınıyor her hasarı öder yalanına kanmayın. Bu sigorta kamyonun kaza yapması tüm eşyaların hasar görmesi durumunu koruma altına alıyor. Diğer durumlar için bir koruması yok ancak sigorta yapmayı ihmal etmeyin kamyonun kaza yapması ihtimali de var.
Binaya veya eşyaya nakliyat sırasında meydana gelebilecek hasarlar için nakliyat firması ile istişare edin ve nakliyat firması ile en iyi çözüm için anlaşın ardından nakliyat firmasına ödemeyi yapın. İyi bir nakliyat firmasından hizmet alarak bu ihtimalleri en aza indirebilirsiniz. Bunun dışında yapabileceğiniz bir şey yok.
Eşya Tesliminde Yaşanan Gecikmeler
Taşınmanın sizden veya nakliyat firmasından kaynaklı olarak bazı gecikmeler yaşanabilir. Örneğin şehirlerarası taşınıyorsanız eşyanız birkaç gün geç gelebilir. Bu durumda kalacağınız yer için ilave ödemeler yapabilirsiniz. Bu bazen iki taraftan kaynaklı bir durum olmayabilir. Örneğin hava şartları nedeniyle yaşanan gecikmeler için kimseyi suçlayamazsınız. Bu durumları öngörmeye çalışın. Şehir içi taşınmanız ertesi güne sarkarsa yine ilave ödemeler karşınıza çıkacaktır. Bunların bilincinde olun.
Asansör Kullanımı ve Sorunlar
Yeni taşınacağınız ev 12. katta ancak siz yeni eve nakliyat firması ile geldiniz ve eşyaları asansörle taşıyacağınız söylediniz. Ancak bina yönetimi eşya taşımak için asansör kullanılmasına izin vermiyor. Bu durumda daha çok işçi çalışıp taşımayı yapacak veya nakliyat asansörü kiralayıp eşyalar öyle taşınacak. Her iki seçenekte ilave ödeme gerektiriyor. Taşınmaya karar verdikten sonra bina yönetiminden taşınma ile ilgili bilgi alışverişi yaptıktan sonra edindiğiniz bilgileri nakliyat firmanız ile yazılı olarak paylaşın.
Eşya Taşıma Mesafesi
Eşya taşıma mesafesi evinizin girişi ile nakliyat kamyonu arasındaki yürüyüş mesafesidir. Bu mesafe 20 metreden fazla ise nakliyat firmaları ilave ücret talep edebiliyor. Çünkü bu mesafe boyunca yükü taşıyan işçilere ek ödeme yapılıyor. Böyle bir durum varsa firmadan teklif alırken bu mesafeyi firma yetkilisi ile paylaşın. Özellikle sitelere yapılan taşımalarda nakliyat kamyonu site içine giremeyince ev ile kamyon arasında oluşan mesafe için istenen ücretler nakliyat fiyatını geçebiliyor. Bu durumu önceden öğrenip teklif aşamasında nakliyat firması ile pazarlık yapabilirsiniz. Taşınma günü böyle bir pazarlık şansınız olmayabilir.
Yanlış Bilgi Paylaşımı
Taşınacağınız evin bir odasını hiç kullanmadığınız ve içinde hiç eşya olmadığı için teklif aşamasında nakliyat firmasına evim 2+1 yerine 1+1 dediniz. Taşınma günü nakliyat firması gelip evinizin 2+1 olduğunu görünce kendini kandırılmış hissedecek ve bu durum taşınma süreci boyunca sorun olacak. Biz bunu kesinlikle önermiyoruz. Eviniz kaç odalı ise onu söyleyin ve bir oda boş ise onu nakliyat firmasına öyle söyleyin ve eşyalarınızın resimlerini firma ile paylaşarak bu durumu belgeleyin. İlave masraflardan kaşınmanın en iyi yolu her şey yazılı olsun.
Yetersiz Bilgi Paylaşımı
Nakliyat firması ile olabildiğince detaylı bilgi paylaşın. Eşya resimlerini, bina girişi, kullanılacak asansörü, sokak resimlerini ve paketlediğiniz eşyaların resimlerini böylece nakliyat firması neyi nasıl taşıyacağı hakkında yeterli bilgiye sahip olur. Kaçıncı kattan kaçıncı kata taşınıyorsanız bunları da doğru bir şekilde ve yazılı olarak paylaşın. İşte bu paylaşımlar sizin için en iyi nakliyat sözleşmesinden daha iyidir. Taşınma günüde bunu söylemediniz gibi bir gerekçe ile ilave ücret talepleri olmaz.
Bilgi Paylaşımının Yazılı Yapılmaması
Nakliyat firmasından hizmet alırken birkaç görüşme sonrası nakliyat firması ile anlaştığınızda ve anlaşma detaylarını sms, e-posta veya whatsapp gibi bir platform ile yazılı olarak paylaşmadığınızda sorunlar çıkabiliyor. Neden mi? Çünkü yanlış bir anlaşma var ise bu durumu anlaşma detaylarını yazılı hale getirip paylaştığınızda öğrenirsiniz. Eğer bunu yapmaz iseniz bu yanlış anlamalar taşınma günü büyük problemlere neden olabiliyor. Siz nakliyat firmasına evim 3+1 demiş olabilirsiniz ancak o 1+1 diye anlayıp hazırlığını ve teklifini ona göre yapmış olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için anlaştığınız detayları firma ile yazılı olarak paylaşın.
3- Alınan Hizmet Faturaları İle Oluşan Ek Masraflar
Elektrik, su, doğal gaz, internet ve tv platformları ile yapılan sözleşmeler zamanında veya doğru sonlandırılmaz ise ilave faturalar ödeyebilirsiniz.
Özellikle elektrik, su ve doğal gaz aboneliklerinizi sonlandırdıktan sonra evden çıkmadan önce sayaçların birer resmini çekin, resimlerde sayaçların son okumaları net gözüksün. Taşınmadan sonra ev sahibinden gelebilecek ilave fatura ödemeleri için bu resimler sizin için kurtarıcı olacaktır.
Yeni evde de sözleşeme imzaladıktan sonra bu abonelilerinizi yapıp ilave ödenecek fatura olup olmadığını öğrenin. Ödemek durumunda kalacağınız böyle faturalar için ev sahibinden onay aldıktan sonra ya kiradan düşün veya bina sahibinin bu faturaları ödemesini isteyin.
İnternet ve tv platformları için zamanında taşıma başvurusu yapın. Digitürk, dsmart ve tivibu hizmetlerinin yeni eve taşınması sadece çanak antenin montajı ile biterken kablolu tv için hizmet altyapısının olması gerekiyor.
İnternetin taşınması durumlarında sıklıkla boş port yok veya alt yapı yetersiz gibi mazeretler duyabilirsiniz. Bunun için başvuruyu olabildiğince erken yapıp beklemekten başka yapabilecek bir şey yok. Fiber internetin taşınması içinde yeni evde fiber altyapısının olması gerekli bu durumda kullanmadığınız internet için belli bir süre fatura ödeyebilirsiniz. Seçenekleri iyi değerlendirin iptal etmek mi karlı belli bir süre fatura ödemek mi? Eğer ileride taşınmak gibi bir öngörünüz varsa bu hizmetler için kesinlikle taahhüt vermeyin veya birkaç ay ücretsiz kullanın gibi havuçlara kanmayın. İptal işlemlerinde bu bedavaların hepsini geri isteniyor.
Artık taşınmaya hazırsanız sizin için nakliyat firmalarından 2 dakikada 10'dan fazla teklif toplamaya ne dersiniz?
Yorum Gönder