Nakliyat Firmalarının Sorumluluk Almadığı Durumlar

 


Bir taşınma işinin rahat geçmesi için hem eşya sahibinin hem de evden eve nakliyat firmasının üstüne düşen görevleri iyi bilmesi gerekir.

Böylece her iki taraf sorumluluklarını bilerek süreci daha kolay yönetebilir.

Her iki tarafta olası risklere karşı önlemlerini alarak daha sağlıklı bir taşıma gerçekleştirebilirler.

İşte tüm evden eve nakliyat firmalarının bilmesi gereken ve eşyasını taşıdıkları müşterilerini bu konular hakkında net olarak bilgilendirmeleri gereken sorumlulukları.

Nakliyat firmasının bu sorumluklardan kurtulması için eşya sahibini doğru ve yazalı olarak bilgilendirmesi ve üstüne düşen görevleri tam olarak yerine getirmesi gerekmektedir.

Kayıp ve hasarın aşağıdaki sebeplerden kaynaklanması durumunda, nakliyat firması sorumluluktan kurtulur;

  1. Gönderen tarafından yapılan paketleme ve etiketleme yetersizse:

    Eğer eşyayı nakliyat firması değil de eşya sahibi yapmış ise nakliyat firması üstüne düşen taşıma işini tam olarak yapmış ve yine de eşya zarar görmüş ise bu hasarın sorumluluğu eşya sahibine aittir.

    Nakliyat firması herhangi bir sorumluluk üstlenmez.


  2. Taşınan eşya gönderen tarafından işleme tabi tutulmuş, yüklenmiş ve boşaltılmışsa:

    Eşya sahibinin yaptığı yükleme ve boşaltmalarda nakliyat firması gerekli uyarıları yaptıktan sonra herhangi bir sorumluluk üstlenmez.


  3. Taşıyıcı tarafından ambalajlanmamış olan eşya taşımışsa:

    Yine mobilya beyaz eşya ve diğer eşyalar için ambalajlama nakliyat firması tarafından yapılmamış ise oluşan hasarlardan nakliyat firmasının sorumluluğu yoktur.


  4. Taşıyıcı muhtemel hasar tehlikesine karşı göndereni uyarmışsa:

    Taşıyıcının eşya sahibini uyarmasına rağmen, eşya sahibinin ısrarıyla, büyüklüğü ve ağırlığı itibarıyla yükleme ve boşaltma yerindeki şartlara uygun olmayan eşya yüklenmiş veya boşaltılmışsa.


  5. Eşya doğal veya ayıplı yapısı dolayısıyla, kırılma, işlev bozukluğu, paslanma, bozulma veya sızma gibi sebepler ile kolayca zarar görebilecek nitelikteyse:

    Özellikle buzdolabında bulunması gereken yiyecekler bozulmuş ise veya defalarca demontaj olduktan sonra vidanın artık işlev görmediği mobilyalar buna örnek verilebilir.

    Bu tür durumlarda nakliyat firması sorumluluk sahibi değildir.


  6. Taşıyıcı, değerli maden, taş, mücevher, posta pulu, madenî para, belge veya kıymetli evrak taşıyorsa:

    Bu tür eşyaların taşınması için bunların kaybolması, gaspı çalınması veya hasar görmesi hallerine karşı sigortalanması gerekmektedir.

    Nakliyat Kıymet sigortası ile bu eşyalar olası risklere karşı sigortalanmalıdır.

    Aksi durumda nakliyat firması sorumluluk taşımaz.


  7. Canlı hayvan ve bitki taşınmışsa:

    Evcil ve hayvan ve bitkilerin evden eve nakliyat araçları ile taşınması durumunda nakliyat firmaları olası risklere karşı sorumlu değildir.

Tekrarlamakta yarar var evden eve nakliyat firmasının bu sorumluluklardan kurtulması için üstüne düşeni yapmış, tüm önlemleri alıp talimatlara uymuş olması gerekmektedir.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas