Taşınmanın Doğuracağı Psikolojik Etkiler

Taşınmanın Doğuracağı Psikolojik Etkiler

Yeni bir eve taşınmanın sadece maddi anlamda değil, ruhsal olarak da etkileri oluyor. Bu psikolojik etkilerin olumlu veya olumsuz yönleri de bulunuyor.

Taşınan Sadece Ev Değildir

Ev taşıma, kimi zaman zorunlu nedenler kimi zaman da kişisel istek veya talepler doğrultusunda gerçekleşebiliyor. Haliyle taşınma nedeninin getirdiği psikolojik etki öncelikli olabiliyor. Örneğin; kiralık bir evde oturan ve evinden memnun olan biri, söz konusu zorunlu nedenler yüzünden (Ev sahibinin evi boşalt talebi, yüksek kira artışı, iş değişikliği, başka şehire tayin vs.) sevdiği evinden ayrılmak zorunda kalabiliyor. Böyle bir durumda yeni bir eve geçmek kişiyi olumsuz bir ruh durumuna itebiliyor.


Taşınan sadece ev değildir



Tersi durumlarda ise yeni bir eve taşınmak olumlu psikolojik etkiler yaratıyor. Komşularla yaşanan sorunlar, evin bulunduğu muhitteki sosyal problemler veya fiziksel altyapı sıkıntıları, taşınarak ortadan kalkabileceği için kişiyi mutlu ediyor. Tüm bunlara bakarak taşınmanın olumlu-olumsuz etkilerinin daha çok, yaşanılan ev veya muhitin sevilip sevilmemesinde yattığı söylenebilir. Öte yandan taşınmanın kendisi de psikolojik etki bırakabiliyor. Özellikle eşya toplama telaşı bunda başı çekiyor. Hepsi dikkate alındığında taşınanın sadece ev olmadığı, bu süreçte insan ruhunun (veya psikolojisinin) da taşındığı net şekilde ortaya çıkıyor.

Taşınma Psikolojisini Alışkanlıklar Belirler

İnsan her şeyden önce alışkanlıkları ile var olabilen bir ruh durumu sergiliyor. Taşınma süreci bu alışkanlıklar üzerinde zorlayıcı bir durum hatta depresyon oluşturabiliyor (Tabiii taşınılan ev, tercih edilen, arzulanan bir konuma sahip değilse). Yeni bir mekana alışmak için geçen süre, taşınma sırası ve sonrası oluşabilecek olumsuz ruh halini doğrudan etkiliyor. Bu alışkanlık, sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da ortaya çıkabiliyor. Yakın çevresinde arkadaşlarının olduğu bir ev ortamından ayrılıp ailesi ile yeni bir eve yerleşen çocuklar alışana kadar kimi zorluklar yaşayabiliyor.


Taşınma Psikolojisi



Taşınmanın doğuracağı psikolojik etkiler arasında işin maliyet boyutu da pay sahibi oluyor. Uygun bir evden eve nakliyat firmasıyla anlaştıktan sonra taşınma ve nakliye işlemlerinden başlayarak, yeni evin su, elektrik, doğal gaz uydu gibi abonelik başlatma-yenileme gibi rutin işler bu maliyette önemli bir yer tutuyor. Bunun yanı sıra, yeni taşınılan veya taşınılacak evde ihtiyaç duyulan kimi tadilat işlemleri de masrafları arttırabiliyor. Taşınmanın ruhsal etkisine bu maddi külfeti de eklemek gerekiyor. Eğer ev istenen özelliklere sahipse tüm bu külfetler kolaylıkla tolere edilebiliyor.

Yeni bir eve taşınmanın olumlu etkileri, taşınılan evden beklentiler ile doğru orantılı olarak süreklilik kazanıyor. Yeni komşular, yeni yüzler, evin konumu ve altyapısı kişisel beklentilere göre bu etkiyi olumlu veya olumsuz yöne çekebiliyor. Eğer siz de ev taşıma sürecinden geçiyorsanız, yeni ve eski evinizle ilgili kıyas veya beklentilere bağlı olarak süreci olumlu psikoloji ile yaşayabilirsiniz.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas