Önleminizi Alın: En Sık Görülen Ev Kazaları

Sık görülen ev kazaları

Evinizde tek başınıza yaşasanız da, ailenizle mutlu bir yaşantıya sahip olsanız da sizin ya da ailenizdeki bireylerin başına beklenmedik zamanlarda çeşitli ev kazaları gelebilir. Yaşanması muhtemel ev kazalarının hangileri olduğunu bilmeniz, acil durumlarda neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanıza yardım ederken, böyle olayların yaşanmaması için önlemlerinizi önceden almanızda da etkili rol oynayabilir.

Zemin ve Eşyalardan Kaynaklı Ev Kazalarına Karşı Dikkatli Olun

Banyo, lavabo veya yeni yıkanan balkon gibi alanlar, kayarak düşmelere bağlı yaşanan kazaların en çok gerçekleştiği yerlerdir. Bu alanların temizliği sırasında zeminin kaygan hale gelmesine neden olan deterjanlardan uzak durmanız ve ilgili bölgelerin mümkün olduğunca kuru olmasına gayret etmeniz gerekir. Kayarak düşmenin yanı sıra çeşitli ev eşyalarına takılarak düşme de karşılaşılan ev kazalarındandır. Küçük yaştaki çocukların, ev içinde oyun oynarken sehpa ayağı, halı ya da terlik gibi giyeceklere takılmaları mümkündür. Bu yüzden çocukların oyun saatinde ilgili eşyaları ortadan kaldırmanız ya da kenara çekmeniz uygun olur.

oyun kazaları


Çocukların koltuk, yatak, sandalye gibi yüksekte olmaktan hoşnutluk duyacakları eşyalar, oyun sırasında eğlenceli oldukları kadar tehlikeli bir hale de gelebilirler. Özellikle yatak ya da koltuklarda zıplayan çocuklar, hareketlerine hakim olamayıp yere düşebilirler. Meraklı ve yaramaz afacanlar da sandalyeleri pencerelerin önüne itekleyerek aşağıya bakmak isteyebilirler. Tüm bu durumların önüne geçebilmek için çocukların oyunlarına ortak olmalı ve kazaya sebebiyet verebilecek davranışlardan onları uzak tutmalısınız.

oyun oynarken yaşanabilecek kazalar
Tehlikeli Oyunlara İzin Vermeyin

Kapı aralarına el ya da parmak sıkıştırmak da karşılaşabileceğiniz ev kazalarından biridir. Rüzgara bağlı olarak hızla kapanan ya da çocukların oyunları sırasında çeşitli nedenlerle kapatıp açtıkları kapılar, dikkatli olunmadığı takdirde doku ve eklem hasarlarına sebep olabilir. Eğer kapılarınızın, çocuklar başta olmak üzere kimseye zarar vermesini istemiyorsanız, kapıların üst kısımlarına takılan ve kapıların kapanmasını engelleyen yumuşak yapılı kapı çarpma önleyicilerden edinebilirsiniz.

Yiyecek ve Mutfak Gereçlerini Temkinli Kullanmayı İhmal Etmeyin

Yetişkinler kadar çocuklar için de son derece yararlı ve besleyici olan kuruyemişler, dikkatli yenmediğinde nefes borusuna kaçabilir. Bilhassa küçük yaştaki çocuklarda sıklıkla görülen bu tür ev kazaları, ebeveynlerin doğru müdahalesi sayesinde kolaylıkla atlatılabilir. Boğaza küçük cisim kaçması kaynaklı boğulmalara karşı ilkyardım tekniklerini önceden öğrenmeniz, yaşanabilecek kazalara anında müdahale edebilmenizde etkili olur.

Evinizdeki zararlılara karşı kullandığınız toz ya da sprey ilaçlar, doğru yere konumlandırılmazlarsa ev kazalarına davetiye çıkarabilirler. Meraklı çocukların mutfak dolabı ya da banyoda bulunan ilaçları bilinçsizce kullanması veya tatlarını merak etmeleri neticesinde gerçekleşebilecek zehirlenme vakaaları, en sık karşılaşılan ev kazaları arasında yer alır.

Ev kazaları ve çocuklar


Mutfakta yemek hazırlarken yaşayabileceğiniz bir anlık dalgınlık, tencere ve tava gibi ısınmış eşyalara doğrudan temas etmeniz, cildinizin yanmasına neden olabilir. Yemek pişirme sürecinde kullandığınız fırın içerisinde bulunan sıcak tepsiler de yanlış tutuş neticesinde elinizde veya bileğinizde yanık oluşmasına ortam hazırlayabilir. Böyle kazaların önüne geçmek için yemek pişirme sürecinde ve sıcak nesnelerle temas edeceğinizde tutaç ve fırın eldivenlerinden yardım almalısınız.

Dolapları Duvara Monte Edin


Sık sık yaşanan kazaların başında dolap devrilmeleri gelmektedir. Kitaplıklar veya diğer amaç için kullanılan özellikle bir buçuk metreden yüksek tüm dolaplarınızı duvara sabitleyin. Bazen montaj hataları bazen dolabın nem alıp çürümesi sonucu ufak bir darbe bile dolabın devrilmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle bu dolapların duvara sabitlenmesi çok önemlidir. Özellikle çocukların yaşadığı alanlarda buna ekstra özen gösterin.

dolapları duvara monte edin

Ev Kazları En Çok Nerelerde Yaşanıyor


2011 yılında Amerika merkezli Pricewatherhouse yaptığı bir anket çalışmasında çocuklara yönelik ev kazalarının nerelerde yaşandığını belirlemiş. Anket sonuçları şunu açıkça gösteriyor çocuklar için tehlikeli eşyaların bulunduğu yerler ve çocukların zaman geçirdiği yerlerde daha fazla kaza yaşanmaktadır. İşte anket sonuçları...

ev kazalarının yaşandığı yerler ile ilgili istatistikler

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas