Kamyoncuların Hayatı Araçlarında Geçiyor

kamyon sürüceleri ile yapılan istatistikler
İstanbul, Kayseri, Bursa, Manisa, Antalya, Konya, Adana, Samsun ve Ankara illerinde çoğu kamyon ve tır sahibi olan 2000 civarında katılımcı ile yapılan birebir görüşmeler sonucunda, sürücülerin araç kullanımı, akıllı telefon kullanımı, aileleri ile geçirdikleri vakit, yakıt tasarrufu gibi konularda tercihlerini ortaya çıkarıyor.

Ankete cevap veren sürücülerin %39’u yakıt tasarrufu sağlamak için ne yaptıkları sorusuna “fazla gaza basmama, hızlı kullanmamak” diye cevap verirken, %21’i “pencereleri kapalı tutarım, klimayı az kullanırım," %15’i “tasarruf etmeme yardım eden yakıt kullanırım,” %11’i “gereksiz yük taşımam,” %8’i “yolculuk planlaması yaparım” ve %6’sı ise “araç brandasını sabitlerim” cevabını  verdi.


Kamyoncuların Hayatı Araçlarında Geçiyor

Şoförler günde ortalama 15 saat ve üzeri araç kullanma oranı %10 iken, ortalama 4-9 saat araç kullanma oranı ise % 45 oldu. Sürücülerin çoğu günde 4-9 saat araç kullandıklarını söylediler.

Uykuları geldiğinde ilk yaptıklarının ne olduğu konusundaki soruya, katılımcıların %45’i “en yakın yerde aracı durdurup uyurum,” %31’i “ilk dinlenme tesisinde durup uyurum,” %14’ü “gideceğim yere kadar devam ederim,” %10’u ise “çay/kahve içip yola devam ederim” cevabını verdi.

Kamyoncular Teknolojiyi Yakından Takip Ediyor ve Güveliye Önem Veriyor 

Ankete katılan şoförlerin %56’sı akıllı telefon kullandığını, %44’ünün akıllı telefon kullanmadığını belirtmektedir.

Anket şoförlerin araç kullanırken telefon kullanımı konusunda bilinçli olduğunu gösterdi. Soruları yanıtlayan tır ve kamyon şoförlerinin yalnızca %18’i araç kullanırken telefonla konuşuyor. Ayrıca anket katılımcıların %10’u gelen telefonlara bakmadığını, %50’si kulaklık ile konuştuğunu;  %22’si ise sağa çekip konuştuğunu belirtti.

Şoförler Yakıt Tasarrufu İçin Gaza Fazla Basmıyor

Katılımcıların akaryakıt alım tercihleri ile ilgili soruları da içeren araştırmaya göre, hafif ve ağır ticari araç sürücülerinin %51’i tanıdık istasyonlardan alım yapıyor. Aynı soruya verilen cevaplara göre, sürücülerin  %35’i akaryakıtı o an için en yakın olan istasyondan alırken, %14’ü ise kullandıkları aracın sahibinin tercihlerine göre hareket ediyor.

En Çok Beğenilen Kamyon Arkası Yazıları Şöyle

Ankete katılan sürücülerini % 6’sı ise araçlarında kamyon arkası yazısı bulunduğunu söyledi. En çok beğenilen kamyon yazıları ise şöyle oldu:

Kamyon çeker 10 ton gönlüm çeker Paris Hilton !!!
Gözlerinin hastasıyım yolların ustasıyım.
Dikkatimizi çekmez kimse biz dikkat ederiz işimize gelirse !!!
Hatalıysam aramızda kalsın.
Ağlıyorsun yine hangi mevsimin yağmurusun?

Kamyoncular Aileye Hasret

Sorulara cevap veren kamyon ve tır sürücülerinin çoğu işleri gereği aileleriyle fazla vakit geçiremiyor. Katılımcıların %36’sı, bir ay süresince aileleriyle yaklaşık altı gün geçirebildiklerini söylerken, yüzde 16’sı bir hafta, yüzde 23’ü 10 gün, yüzde 15’i ise yalnızca üç gün aileleriyle bir arada olabildiklerini söyledi.


Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas